Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Udruga vinogradara "Gerico"

Udruga vinogradara "Gerico" djeluje od 2000. godine. Trenutno broji 40 članova. Članovi udruge provode brojne akcije i redovni su sudionici na ocjenjivanjima vina. Proizvode miješana i sortna vina. Od sortnih vina najviše vinogradara uzgaja rajnski rizling i graševinu, a zastupljen je i muškat žuti.

Članovi udruge sudjeluju u humanitarnim akcijama u Bednji doniranjem vina. Redovito se sastaju zbog razmjene iskustava i jačanja suradnje, a time i položaja na tržištu. Sudjeluju na ocjenjivanjima vina. Na jednom od posljednjih ocjenjivanja vina s područja Bednjanskog vinogorja prikupljeno je 60 uzoraka, od čega su 33 uzorka miješanih vina i 27 uzoraka sortnih vina. Dodijeljena su 3 zlata, 29 srebra, 13 bronci, 1 priznanje i 13 uzoraka je odbačeno. Zlatne medalje za svoja vina dobili su : Ivan Kušenić i Miljenko Županić za mješavinu bijelih sorti te Dragutin Briški za muškat žuti.

Udruga vinogradara ˝Gerico˝ organizira i stručne izlete. Tako je u dogovoru s zavičajnim društvom "ZAGORAC" iz Josipovca organizirala druženje te izlet u Baranju. Izletu je prisustvovalo tridesetak vinogradara s područja Bednje, a pridružili su im se i članovi vinogradarskih udruga iz Lepoglave i Klenovnika. Nakon posjeta vinskim podrumima "Kolar" iz Suze u Kneževim vinogradima, vinogradari su posjetili i park prirode ¨Kopački rit¨.

Članovi udruge sudjeluju na manifestacijama Prvi svibanj u Trakošćanu i manifestacijama vezanima za Dane općine Bednje.