Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Udruga branitelja i dragovoljaca domovinskog rata Vrbno

Udruga branitelja i dragovoljaca domovinskog rata Vrbno

Udruga branitelja i dragovoljaca domovinskog rata Vrbno je osnovana 19. travnja 2009. godine na inicijativu branitelja s područja MO Vrbna i MO Ježovca. Zbog prevelikog područja koje obuhvaća Općina Bednja i preko tristotinjak branitelja okupljenih u jednu Udrugu, nije se moglo adekvatno i temeljito voditi brigu o njihovim potrebama, kako po pitanju ostvarivanja prava po Zakonu tako i samog okupljanja i druženja.

Ciljevi Udruge su  da okuplja sudionike Domovinskog rata, očuvanje identiteta i tradicije Domovinskog rata te pružanje svekolike pomoći svojim članovima, obilježavanje i očuvanje mjesta stradavanja hrvatskih branitelja te njihovih posljednjih počivališta. 

Udruga se zalaže za zdravstvenu, socijalnu i drugu zaštitu svojih članova i članova njihovih obitelji, uspostavu suradnje sa stručnim službama RH radi zaštite interesa i pomoći članovima, sudjelovanje u organiziranju obljetnica i značajnih nadnevaka, prikupljanje sredstava za pomoć članovima, sudjelovanje u svim oblicima društvenog i javnog života.

Do sada se u Udrugu učlanilo ukupno 34 branitelja s područja Općine Bednja od kojih ima nekoliko iz Zagreba i drugih općina u našoj županiji.

Udruga je na korištenje od Općine Bednja dobila prostoriju u Zadružnom domu Vrbno koju je uz financijsku pomoć Općine i uredila. 

Udruga pomaže braniteljima prilikom sređivanja dokumenata za ostvarivanje prava na opskrbninu te dobivanje zdravstvenog osiguranja. Također im pomaže davanjem informacija o njihovim pravima i raznim savjetima.

Svi zainteresirani za način rada kao i sve ostale informacije mogu dobiti svake subote od 19 do 21 sat u prostorijama Udruge, a hitne informacije mogu se dobiti na mob. 099 685 67 60. Udruga izdaje i svoj informativni bilten u kojem se članovi detaljno obavješćuju o svim važnijim događajima.