Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

DVD Bednja

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bednja

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bednja osnovano je 1937. godine. Osnovala ga je skupina entuzijasta i ljudi koji su svojim vlastitim doprinosom, materijalnim i financijskim, kupili dio tada prilične opreme. Jedan od prvih osnivača bio je Milan Habrun, najzaslužniji za početak djelovanja društva.

Te iste godine osnovana je i Limena glazba DVD-a koja kontinuirano radi do danas.

Tijekom svog djelovanja Dobrovoljno vatrogasno društvo Bednja mijenjalo je nekoliko prostora sve dok se nije izgradio Vatrogasni dom i prostori za društvene potrebe. Dom je izgrađen aktivnošću članova i doprinosom mještana koji su donirali robu koja se na raznim priredbama i zabava prodavala i od tog se novca gradio dom.

Značajniji predsjednici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bednja bili su Franjo Žirovec, Ivan Strmečki, Dragutin Medved, a najistaknutiji zapovjednici društva bili su Milan Kreš i Dragutin Dugi.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bednja danas ima 40 aktivnih članova dok su ostali dijelom počasni (oko 30- tak članova) i podupirući.

Članovi DVD-a Bednja tijekom godine dva puta obilaze teren. Prvi put zbog kontrole ispravnosti hidrantske mreže, a drugi put zbog potrebe prevencije kod paljenja vatre. Tada dijele propagandne materijale koji upućuju ljude na samozaštitu od elementarnih nepogoda.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bednja aktivno surađuje s Osnovnom školom Franje Serta u Bednji. DVD Bednja organizira Dane otvorenih vrata i tom prilikom učenici nižih razreda osnovne škole obilaze prostore DVD-a Bednje. Članovi društva demonstriraju rad s vatrogasnom opremom, a nakon toga učenici i sami mogu pokušati isto.

U znak zahvalnosti gospodinu Dragutinu Medvedu, kojeg s pravom nazivamo legendom vatrogastva na području bivše Općine Ivanec, a i šire, svake se godine u drugoj Vatrogasnoj zajednici na području bivše općine Ivanec organizira KUP Dragutina Medveda.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bednja raspolaže osobnom opremom za 20 vatrogasaca. Također raspolaže novim, specijalno opremljenim vozilom marke Landrover s visokotlačnom pumpom i opremom za tzv. suho gašenje požara, prikladnim za gašenje manjih požara u obiteljskim kućama. DVD Bednja raspolaže i s vatrogasnom cisternom marke TAM s 1000 litara vode i cjelovitom opremom, a za potrebe prijevoza na natjecanja i druge susrete DVD Bednja koristi vozilo Fiat Ducato s pogonom na sva četiri kotača. Vozilo je nabavljeno uz pomoć Općine i aktivnošću svih članova DVD-a.

Mladež, mlada ekipa DVD-a Bednja, svake godine sudjeluje na 7 do 10 natjecanja na području županije i šire i time prezentiraju DVD Bednja i Općinu, kao jedinicu lokalne samouprave.