Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

KUD Josip Genc Bednja

Kulturno- umjetničko društvo KUD Josip Genc Bednja

Kulturno- umjetničko društvo ˝Franjo Sert˝ osnovano je 1937. godine pod nazivom KUD ˝Sloga˝. 1950.- ih tadašnji KUD ˝Sloga˝ mijenja ime u KUD ˝Franjo Sert˝ pod čijim imenom djeluje i danas. Franjo Sert bio je prvi učitelj u Bednji te je Kulturno- umjetničko društvo preuzelo njegovo ime kao znak zahvalnosti za brojne doprinose obrazovanju i kulturi na području općine Bednje.

U KUD-u je djelovalo više sekcija: tamburaši, pjevački zbor, folklor, recitatorska i dramska sekcija.

Najuspješnija je bila dramska sekcija koja je u ono vrijeme izvodila predstave širom bivše države. To su bile predstave poput ˝Svoga tela gospodar˝, ˝Stari grijehi˝, ˝Teštament˝, ˝Kad ftičeki popevaju˝, ˝Probudi se Kato˝ i mnoge druge.

Pod vodstvom Josipa Genca 1980. godine  pokrenuta je predstava ˝Bednjanska svadba˝, koja je ubrzo postala izuzetno popularna i izvan Bednje. Kroz "svadbu" kao središnji događaj u čovjekovu životu, dokumentarno se oslikavaju značajke i karakter stanovnika Bednje i naslućuje se punoća narodnog života.

KUD se aktivno uključio i u projekt ˝Nošo beljuinsko rieč˝ te je u sklopu projekta, čiji je idejni začetnik bila prof. Barica Pahić- Grobenski, sudjelovao u izradi nosača zvuka da bi se zabilježena ˝bedljuinsko rieč˝ i čula.

KUD je bio i jedan od sudionika u projektu ˝Škop˝ kojemu je osnovni cilj animirati stanovnike bednjanskog kraja da se opet počnu baviti proizvodnjom ražene slame za potrebe autohtonog pokrova i za potrebe kućne radinosti. Nekada su se od ražene slame izrađivale košnice za pčele, košarice, podmetači, prekrasni lusteri i ostali ukrasi za dane Božića.

KUD je inicijator izrade originalnog suvenira bednjanskog kraja pod nazivom ferčolko. Radi se o tradicionalnoj dječjoj igrački izrađenoj od orahove ljuske i mehanizmom za vrtnju („frkanje“). Igračka je izrađena od prirodnih materijala koji su u potpunosti razgradivi u prirodi i ne zagađuju okoliš.