Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Područna škola Julijane Erdody Drašković, Cvetlin

Područna škola Julijane Erdody Drašković, Cvetlin

Povijest školstva u Cvetlinu počinje u 19. st. kao i u većini mjesta ovoga kraja. U Spomenici škole koja se vodi od 1880. g. zapisano je da je škola u Cvetlinu utemeljena 1862. g. i da se nastava odvijala u zgradi koju je darovao grof Đuro Drašković.

Prvi učitelj bio je Josip Hegji koji je tu službovao 29 godina i opširno opisivao što se sve zbivalo u školi, crkvi i mjestu. Tako doznajemo o seljačkoj gunguli 1883. g., ali i o dizanju spomenika Ognjeslavu Utišenoviću, čijom zaslugom je napravljena cesta koja je Cvetlin spojila sa Štajerskom. Spomenik je prije par godina obnovljen i postavljen uz cestu blizu župne crkve.

Školske godine 1911./12. upisano je 152 đaka od 407 sposobnjaka i 20 ih je upisano u opetovnicu. Te su godine djeca oboljela od boginja i ospica i četvero djece je umrlo. Nije napisano zašto nisu svi upisani, ali je za pretpostaviti da je u pitanju siromaštvo i nedovoljno prostora u školi.

Školske godine 1946./47. upisano je čak 308 djece, a te su godine održani i tečajevi za nepismene.

Školske godine 1955./56. započeo je rad u novoj školi s dvije učionice, zbornicom i upravom. Te godine u školi je u organizaciji crvenog križa započela raditi školska kuhinja s toplim obrokom i u Spomenici piše da od tada više nije bilo nepolaznika škole.

1973. g. počinje se razmišljati o dogradnji škole. Otkup zemljišta i projekti trajali su nešto duže stoga je škola dograđena tek pred kraj 1975. g., odnosno svečano je otvorena 22. prosinca. U njoj i danas djeca polaze nastavu, bez sportske dvorane o kojoj je razmišljano kod prve gradnje 1954. g.

1.1. 1985. Osnovna škola Julijane Erdődy Drašković ,Cvetlin postaje Područna škola Osnovne škole Izidora Poljaka u Višnjici.

Od svibnja 1992. škola nosi ime slikarice Julijane Erdődy Drašković.

U školi je uređena ETNO soba ˝Naša zibelka˝ zaslugom Marice Mavriček, učiteljice koja je cijeli svoj radni vijek provela u Cvetlinu i sakupljala stare predmete koji su prodavani u bescjenje te je tako današnjim ganeracijama približila život njihovih predaka.