Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Osnovna škola Franje Serta, Bednja

Osnovna škola Franje Serta, Bednja

1837. godina smatra se početkom školstva u Bednji. Nastava se tada odvijala u Župnom dvoru. Kasnije je napravljena drvena škola no ona je izgorjela 1870. godine. Grofovi Drašković su 1879. darovali zemljište te je iste godine izgrađena nova škola na Trgu Svete Marije u Bednji.

Prvi udžbenici bili su pisani na hrvatskom i njemačkom jeziku. 1889. godine u Bednju dolazi prvi školovani učitelj, Franjo Sert, koji u Bednji radi sve do umirovljenja 1922. godine. On je oformio crkveni zbor i uveo pisanje Spomenice škole u koju su pomno zabilježeni važni događaji ovoga kraja.

Prilikom obilježavanja 100 godina školstva u Bednji, akademski kipar Julije Popić izradio je natpisnu ploču s likom Franje Serta koja i danas stoji na školskoj zgradi. Od 1991. godine škola Bednja nosi ime učitelja Franje Serta. Danas Osnovnu školu Franje Serta pohađa 156 učenik. Nastava se odvija u jednoj smjeni.

Škola se uspješno uključila u projekt ˝Mlijeko u školi˝ te stoga nudi učenicima 2 obroka dnevno- zajutrak, koji je mliječni obrok, te glavni obrok.

Više na: http://os-fserta-bednja.skole.hr/skola