Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Klima

Klimatska obilježja bednjanskog područja

Klimatska obilježja područja općine Bednja zbog nedostatka podataka do sada nisu pobliže istražena. Općenito se može reći da područje Bednje, kao i cijela sjeverozapadna Hrvatska, spada u umjereno toplu i kišnu klimu. Taj tip klime je nazvan i "klimom bukve", prema prevladavajućem šumskom raslinju.

Već otprije je lokalno poznato da je na području Bednje klima nešto oštrija nego u okolnim gradovima. Zaključak je donesen ponajprije ne temelju vegetacije koja u proljeće kasni oko 2 tjedna, a u jesen završava ranije. Ponekad se javljaju i obilniji snjegovi tijekom zime, kad ih u okolici gotovo i nema. Postoje situacije kada na bednjanskom području padne i pola metra snijega dok u Varaždinu, Krapini i Zagrebu pada samo kiša ili susnježica. Posljedice takve pojave su kolapsi u prometu i opskrbi električnom energijom.

Posebno su izražene niske minimalne temperature tijekom zimskog perioda, osobito nakon prolaska hladnih fronti. Već prva neredovita mjerenja temperature u Bednji pokazala su da je jutarnja temperatura od ‐20 Celzijevih stupnjeva zimi sasvim redovita pojava. Pri tome je Krapina, koja je od Bednje udaljena svega 15 km, ponekad i 10 stupnjeva toplija. To se najčešće događa kada se nakon prolaska hladne fronte sa sjeverozapada na bednjanskom se području razvedri ranije u odnosu na ostali dio Hrvatske, a oslabi i vjetar. Tada se javljaju jake temperaturne inverzije zbog spuštanja hladnog zraka u doline, u tzv. mrazišta. Najevidentniji dokaz inverzije, mrazišta i izraženih minimalnih temperatura je pojava crnogorične šume u Trakošćanu, koja je okružena bjelogoričnom šumom u višim predjelima.

Takve su pojave inače osobito izražene u Lici i Gorskom kotaru (Begovo Razdolje, Otočac, Korenica, Crni Lug itd.), međutim, u tim predjelima u situacijama poslije hladne fronte obično puše bura, čija turbulencija miješa zrak i ne dozvoljava pojavu jakih temperaturnih inverzija. Osim toga, sjeveroistočna struja s burom na Dinaridima stvara naoblaku koja dodatno sprječava hlađenje. Zbog toga je u takvim situacijama Bednja obično najhladnija u Hrvatskoj. Postoje još neke zanimljivosti u vezi s klimom bednjanske kotline. Naime, jak vjetar koji se javlja na južnim obroncima gorskog masiva Ivančica‐Strahinjčica, u nekim situacijama sa svojim karakteristikama mahovitosti neodoljivo podsjeća na buru. Spomenuti masiv se nalazi na južnim granicama bednjanske kotline, i kad na njegovoj južnoj strani puše takav vjetar, u Bednji je obično tiho i potpuno oblačno. Iako se Bednja nalazi na nadmorskoj visini od oko 235 m, što nije naročito velika razlika u odnosu na Krapinu koja je na oko 175 m, sve ukazuje da Bednjanska kotlina ustvari ima obilježja visoravni, i u ograničenoj se mjeri može uspoređivati s Likom. Zbog tih pojava, bednjanskoj kotlini može se dati i naziv "Zagorska lika", a pojavi mahovitog sjevernog vjetra na području Krapine naziv "Zagorska bura".

Postoje i obrnute situacije, kada je pod utjecajem jugozapadne struje u Bednji ujutro puno toplije nego u Krapini, no te situacije su vrlo rijetke i karakteristične su za jaki prodor toplog zraka. U tim situacijama na području Bednje zbog nadmorske visine i turbulencije koja se javlja u zavjetrini Strahinjčice puše jak jugozapadnjak, kojeg u Krapini uopće nema. U Krapini se javljaju temperaturne inverzije kojih u Bednji nema jer turbulencija miješa zrak, pa je Krapina i do 5 stupnjeva hladnija od Bednje.

Prva redovita meteorološka mjerenja u Bednji organizirana su uz pomoć Općine Bednja, a podaci su objavljivani na internet portalu općine Bednja. Početkom 2006. godine potpisan je sporazum između Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), Općine Bednja i Osnovne škole Franje Serta, kojim je osnovana klimatološka postaja Bednja u okviru DHMZ‐a. DHMZ je osigurao i postavio opremu, škola je dala zemljište, a Općina Bednja pruža svu potrebnu logističku podršku.

DHMZ je obučio i motritelje, koji od svibnja 2006. godine pet puta dnevno podatke šalju u DHMZ i na internet portal, te upisuju u dnevnike motrenja. Službeni podaci DHMZ‐a koji se šalju u medije potvrđuju zapažanja da Bednja zaista ima izrazite minimalne temperature u hladnom dijelu godine, nerijetko je ujutro najhladnija u Hrvatskoj, a često među prva tri po najnižim temperaturama. Naravno, svi podaci dobiveni mjerenjima bit će temelj za objektivnu analizu bednjanske klime.