Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

KMF "Trakošćan"

KMF "Trakošćan"

Klub mladih filatelista "Trakošćan"

Četiri godine stvarani su preduvjeti za nastajanje škole mladih filatelista. Po školama se među djecom provodilo anketiranje o zainteresiranosti za učenje kroz poštanske marke. Dijeljeni su listići s kratkim smjernicama što se sve može naučiti uz pomoć poštanske marke (poštanska marka kao identitet državnosti, ambasador prijateljstva, objekt saznanja o kulturnim, športskim i povijesnim specifičnostima jedne države, o njezinim prirodnim ljepotama i sl.). Surađivalo se s nastavnicima, pedagozima i liječnicima o ulozi poštanske marke u obrazovnom sustavu, promjeni navika djece, važnosti marke u suzbijanju bolesti ovisnosti, komunikaciji, učenju stranih jezika, informatizaciji u svrhu tumačenja sadržaja maraka, marki kao sredstvu psihoterapije i socijalizacije te marki kao zalogu za budućnost. Učenje o poštanskim markama je učenje na drugi način, učenje kroz „igru“ uz veliku ozbiljnost i pozornost.

Godine 2006. stvoreni su ekonomski preduvjeti te poglavarstvo Općine Bednja na svojoj 34. sjednici održanoj 26. srpnja 2006. godine i Hrvatski filatelistički savez na 19. sjednici Upravnog odbora održanoj 31. kolovoza 2006. godine donose odluke o prihvaćanju projekta škole mladih filatelista Trakošćan kao jedinstvene filatelističke škole u Hrvatskoj. U biltenu Prve škole piše: „Ako bol može biti pokretač, onda je ova škola pokrenuta s boli; ako dječje oči koje znatiželjno gledaju marke u drevnom pavlinskom samostanu mogu biti pokretači, onda je ova škola pokrenuta zbog njih; ako se želja za stjecanjem znanja, proširenjem obzora ostvaruje putovanjem svijetom preko šarenih papirića, onda je ova škola postigla svoj cilj; ako postoji istina o prenošenju iskustava starih na mlade bez zadrške, a postoji, onda je to zasigurno naša trakošćanska škola“.

Prva škola mladih filatelista održana je 20. listopada 2006. godine. U radu Škole sudjelovalo je 110 djece iz Varaždinske županije te Zagreba, Splita i Karlovca, kao i iz Republike Slovenije. Osnovna koncepcija škole zadržala se godinama te je mijenjana i nadopunjavana u skladu s promjenama u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske, a koje odgovaraju europskim trendovima. Bez obzira na to je li škola radila tri dana ili samo jedan dan, održavana su predavanja, filatelističke radionice, djeca su se družila, razmjenjivala iskustva, stjecala nova prijateljstva i, ono što je najvažnije, zabavljala se. U proteklih osam godina škole mladih filatelista broj djece povećavao se iz godine u godinu, da bi ih 2009. i 2010. godine bilo više od 200. S brojem djece povećavao se i broj mentora, stručnih suradnika i predavača. Djeca dolaze iz svih krajeva Republike Hrvatske, a školu svake godine prate prigodne filatelističke izložbe: 2009. godine Nacionalna filatelistička izložba mladeži s međunarodnim sudjelovanjem „TRAKOŠĆAN 2009“ te 2010. godine I. međunarodna filatelistička izložba mladeži Grupacije Alpe-Jadran „TRAKOŠĆAN 2010“.

17. listopada 2007. godine osnovan je Klub mladih filatelista „Trakošćan“, a rad škole kontinuirano se održavao na dva mjesta: u OŠ Franje Serta u Bednji i u OŠ grofa Janka Draškovića u Klenovniku. Djeca su sudjelovala na brojnim filatelističkim izložbama u zemlji i inozemstvu, tiskane su brošure, prigodne omotnice, pepeljuge, prigodni žigovi, izdana je prva komercijalna dopisnica s motivom Trakošćana, organizirani su posebni oblici prijenosa pošte: prijenos pošte konjanikom, kočijom, golubom pismonošom i helikopterom. U proljeće 2010. godine održan je i I. seminar za mentore mladih filatelista te je izdana „mentorica“ kao osnovni priručnik za rad s djecom u školama mladih filatelista, koje su nastale u Varaždinskoj županiji, ali i u županijama Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Zagrebačkoj, Karlovačkoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj te Šibensko-kninskoj županiji.

Vrhunac je bila upravo V. škola mladih filatelista „TRAKOŠĆAN 2010“ te I. međunarodna filatelistička izložba mladeži Grupacije Alpe-Jadran s ukupno 235 polaznika. Gospodarske promjene odrazile su se i na rad škole, pa je 2011. godine VI. škola mladih filatelista održana u obliku rada na terenu u okviru Nacionalne filatelističke izložbe mladeži u Šibeniku, a 2012. i 2013. godine škola mladih filatelista svoj je dom našla u Varaždinu, u prostorijama Elektrostrojarske škole.

Osnovni koncept svih škola održanih u Trakošćanu i Varaždinu temeljio se na stručno-edukativnom programu kako bi djeca uz pomoć poštanskih maraka upoznala nacionalnu, povijesnu, kulturnu, spomeničku i prirodnu baštinu. Sve škole obilježila je sveopća zainteresiranost djece bez obzira na njihovu dobnu skupinu, strogo pridržavanje pravila škole, sudjelovanje u radu radionica, radost druženja, sklapanje novih prijateljstava i maksimalna disciplina tako da nije bilo ni jednog incidenta. Djeci su priređivani i posebni događaji, a svake godine imala su priliku upoznati se s gostom iznenađenja koji se našao na poštanskoj marki Republike Hrvatske i koji je prezentirao način na koji se „dolazi“ na marku. Iz riječi svih gostiju – bili oni sportaši ili prvaci hrvatskoga glumišta – proizlazilo je da se samo radom, naporom i disciplinom mogu postići uspjesi te postati dobri i poštovani ljudi.

Ipak, X. škola mladih filatelista „TRAKOŠĆAN 2015.“ ostat će zapamćena kao jubilej iznimno aktivnog rada na promicanju filatelije i razvoju interesa među djecom i mladima za uključivanje u filatelističke tijekove. Svakako mnogo znači i podatak da je Hrvatski filatelistički savez proglasio Trakošćan Edukativnim centrom filatelije mladih u Republici Hrvatskoj.

Škola mladih filatelista ide dalje. Nekima je odredila i usmjerila njihove životne puteve, a neki su svoje izloške i medalje pohranili kao drage uspomene. Organizacijski posao je težak, nosi sa sobom uspone i padove, no zbog divnih iskustava i vrijednih rezultata vrijedila je svaka minuta uloženog truda! Bude li filatelija samo jedno dijete usmjerila i uvjerila da dio svojih unutarnjih nemira može prenijeti na marku, oživjeti ju, a ona njemu pokazati da postoje i ljepši i bolji životni putovi i sadržaji, putovi bez bijelog praha i bez poroka, onda s pravom možemo reći da je škola mladih filatelista postigla svoj cilj.

Ciljevi:

  1. okupljanje prvenstveno mladih zaljubljenika u filateliju radi ostvarivanja zajedničkih interesa u skladu s općim interesima društva te radi obavljanja određenih društvenih i kulturnih djelatnosti;
  2. osnovni koncept temelji se na stručno – edukativnom programu s ciljem da djeca putem poštanskih maraka upoznaju nacionalnu, povijesnu, kulturnu, spomeničku i prirodnu baštinu;
  3. proučavanje hrvatske filatelističko-poštanske povijesti, područja i sadržaja važnih od interesa za filateliju;
  4. stalno i svestrano promicanje filatelije među hrvatskim građanima, osobito kod hrvatske mladeži i djece s ciljem mijenjanja sveukupnih odgojnih, kulturoloških i znanstvenih pogleda;
  5. promicanje hrvatske filatelije i filatelije općenito kao značajnog činitelja domoljubnog, kulturnog i humanističkog odgoja;
  6. promicanje filatelije kao subjekta važnog u gospodarskom razvoju regije, nacije i međunarodne poveznice;
  7. edukacija mladih i edukacija mentora tj. pedagoga koji će kontinuirano raditi s mladima i svoja stečena znanja prenositi nesebično i bez zadrške;
  8. izdavanje edicija kao i ostalih pratećih oblika filatelističkih izričaja i njihovom propagiranju u zemlji, ali i u svijetu.