Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

​​​​​​​Značajan korak prema kvalitetnijem suživotu s prirodom: osnovnoškolci iz Vrbna u još jednom vrijednom projektu

Objavljeno 06.04.2022.

Ove školske godine Područna škola Josipa Jedvaja Vrbno uključila se u vrijedan projekt. Riječ je o projektu vezanom uz ekologiju i održivi razvoj koji se provodi u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja, a Područna škola Vrbno realizira ga u suradnji s Varaždinskom županijom.

S obzirom da učenici uče o zdravom načinu života, očuvanju prirode, bioraznolikosti i održivom razvoju projekt je itekako značajan. Osnovnoškolci tako sudjeluju u nekoliko izvannastavnih aktivnosti; jedna grupa izrađuje povišene gredice na kojima će uzgajati začinsko bilje, a napravit će i hotel za kukce, druga grupa obrađivat će vrt u blizini škole gdje će saditi i sijati autohtone vrste cvijeća i povrća, dok će treća grupa obrađivati školski voćnjak.

-Budući da je ograda na školskome vrtu dotrajala, bilo je potrebno zamijeniti ju drugom. Uz veliki angažman učitelja, učenika, roditelja i tehničkog osoblja škole nastao je tradicijski plot od šibe, karakterističan za ove krajeve – opisuju iz Područne škole Vrbno.

Krajem travnja posjetit će ih i članovi varaždinske Udruge Gredica koja se bavi promicanjem održivog načina života, pa će njihovi savjeti i prigodno predavanje biti od velike koristi kako učenicima tako i profesorima.

-Učenici i učitelji uživaju u radovima na svježem zraku, u prirodi. Nadamo se da će ovime napraviti barem mali, ali značajan korak prema kvalitetnijem suživotu s prirodom – zaključili su iz škole.

Čestitavši učenicima i nastavnicima na uspješnom provođenju ovog vrijednog projekta načelnik Općine Bednja Damir Poljak istaknuo je važnost očuvanja okoliša i brige o prirodi.

-Drago mi je da se sve osnovne škole na našem području sve više uključuju u razne projekte i izvannastavne aktivnosti te da ih i više nego uspješno provode. Time se našim učenicima, uz osnovno obrazovanje, daju temelji i uči ih se o nekim od najvažnijih stvari za njihov budući život, očuvanju prirode, zdravom načinu života, kvalitetnom provođenju slobodnog vremena i brizi za okoliš – poručio je načelnik Poljak.