Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Židorovsko proščenje u Bednji

Objavljeno 09.05.2017.

U nedjelju, 7. svibnja, u Bednji je proslavljen spomendan sv. Izidora, popularno Židorovo.

Proslava je počela nastupom Limene glazbe DVD-a Bednje na Trgu sv. Marije, a središnje misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je vlč. Karlo Šimek, uz asistenciju domaćeg župnika vlč. Nevena Blažona.

U skladu s tradicijom, Židorovo u Bednji bilo je popraćeno proštenjem i pučkim veseljem uz bogatu ugostiteljsku i gastronomsku ponudu. Za razliku od uobičajene vreve i gužve, ove godine na židorovskom proštenju okupilo se manje vjernika i građana, što zbog prognoza koje nisu naviještale najbolje vrijeme, a što zbog činjenice da su prethodno održana prvopričesnička i firmanska slavlja koja su ipak iscrpila kućne budžete.

Vjernici i posjetitelji ipak su održali dugu hodočasničku i proštenjarsku tradiciju.

Nakon misnog slavlja obišli su štandove i razgledali ponudu, a nakon toga su se nastavili družiti sa znancima i prijateljima uz kotlovinu, kobasice i drugu uobičajenu ugostiteljsku ponudu.

Manifestacije u povodu proslave Dana općine Bednja nastavljaju se u srijedu, 10. svibnja, a počet će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima poginulima.

U 18 sati će u društveno – vatrogasnom domu u Bednji početi svečana sjednica Općinskoga vijeća Bednje, na kojoj će se okupljenima obratiti općinski čelnici i osvrnuti se na rad u proteklih godinu dana.

Na sjednici će se zaslužnima uručiti javna priznanja, a potom će uslijediti kulturno – umjetnički program.