Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Za očuvanje bednjanskog govora nema straha: Ministarstvo kulture i medija još jednom prepoznalo projekt Općine Bednja

Objavljeno 23.06.2022.

Ministarstvo kulture i medija i ove je godine prepoznalo vrijednost bednjanskog govora, te važnost njegovog očuvanja i prenošenja na mlađe generacije dodijelivši Općini Bednja bespovratna sredstva u iznosu od 10.000 kuna. 

Naime, Općina Bednja i ove će godine provoditi edukativne radionice očuvanja bednjanskog govora za djecu čime još jednom potvrđuje kako ulaže u svoju kulturu, baštinu i tradiciju. 

Zahvalivši Ministarstvu što je i ove godine prepoznalo vrijednost ovog programa, načelnik Damir Poljak poručio je kako bednjanski govor predstavlja važan dio nematerijalne kulturne baštine ovog kraja. 

- S obzirom da je izvorni bednjanski govor sve ugroženiji, edukativnim radionicama za djecu želimo potaknuti njegovo očuvanje. Na ovaj način ulažemo u našu bogatu kulturu i tradiciju i prenosimo ju na buduće generacije – rekao je načelnik Poljak.

Inače, bednjanski govor ubraja se među najkompliciranije govore kajkavskog narječja, kako zbog bogatstva vokala, tako i zbog zanimljivih glasovnih promjena, a pošto se današnji razlikuje od prijašnjeg, Općina ovim radionicama želi spriječiti njegovo izumiranje. 

- Naša Općina pridaje veliku važnost očuvanju kulture, tradicije i baštine, a kroz ove radionice za to želimo zainteresirati naše i najmlađe i poticati ih da njeguju kulturu i baštinu te ju nastave širiti među budućim generacijama – zaključio je Poljak.