Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Za očuvanje bednjanskog govora Ministarstvo kulture Općini dodijelilo 20 tisuća kuna

Objavljeno 02.08.2021.

Načelnik Poljak: Važno je da djeca njeguju naš jezik, kulturu i baštinu jer su ona naša budućnost!

Općina Bednja ulaže u svoju kulturu, baštinu i tradiciju. Vidljivo je to iz programa edukativnih radionica kojeg provodi s ciljem očuvanja bednjanskog govora. Za taj je program Ministarstvo kulture u sklopu natječaja za zaštitu nematerijalnih kulturnih dobara Općini dodijelilo sredstva u iznosu od 20 tisuća kuna.

S obzirom da je izvorni bednjanski govor sve ugroženiji, a današnji se govor razlikuje od prijašnjeg, Općina Bednja odlučila je provesti edukativne radionice za djecu koje će poticati očuvanje tradicionalnog govora.

-Bednjanski se govor ubraja među najkompliciranije govore kajkavskog narječja zbog bogatstva vokala i zanimljivih glasovnih promjena. Važno nam je očuvati ga među mlađim generacijama jer on predstavlja važan dio nematerijalne kulturne baštine našeg kraja – rekao je načelnik Općine Bednja Damir Poljak. 

Edukativne radionice koje se održavaju od svibnja ove godine, a trajat će sve do rujna, namijenjene su djeci od četvrte do dvanaeste godine. Radionice bi djecu trebale potaknuti na pisanje stihova i sastavaka na bednjanskom kao i na njegovo očuvanje u dramskim i folklornim sekcijama. 

-Kroz niz glazbenih, kulinarskih, istraživačkih te dramskih i literarnih radionica nastojimo zainteresirati naše najmlađe mještane za stvaranje na izvornom bednjanskom i tako očuvati naš govor. Osim toga, kroz radionice ih potičemo i na promišljanje o važnosti očuvanja naše kulture, baštine i tradicije. Djeca su naša budućnost i na njima svijet ostaje. Stoga je važno da ona njeguju našu kulturu i baštinu i nastave ih širiti među budućim generacijama – zaključio je načelnik Poljak.