Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Uraganski vjetar teško oštetio lipe u Bednji, oluja uništila ceste

Objavljeno 26.06.2017.

Tjedan dana nakon što je na području općine Bednja tuča uništila ljetinu i teško oštetila višegodišnje poljoprivredne kulture te trud ljudskih ruku, jučer je našim područjem prohujala još jedna oluja praćena jakom kišom i vjetrom uraganske jačine.

Naletu vjetra ovoga puta nisu odoljele prastare lipe ispred župnog dvora u Bednji koje se, zbog svoje dugovječnosti, smatraju svojevrsnim zaštitnim znakom našega mjesta, a to i ne treba čuditi zna li se da potječu iz 1763. godine (dakle, suvremenice su carice Marije Terezije).

Olujni vjetar lipe je osakatio, a teške grane su prilikom pada polomile i ukrasni luk podignut na prilazu župnome dvoru.

S obzirom na to da su ove lipe zaštićene te temeljem Zakona o zaštiti prirode svrstane u kategoriju spomenika parkovne arhitekture, dolazak u Bednju najavili su predstavnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije zajedno sa stručnim djelatnicima specijaliziranih tvrtki koji će procijeniti štetu i ocijeniti mogućnosti njihove sanacije.

-Brine nas i stanje mlađe lipe koja je također vrlo teško oštećena i koja bi se mogla srušiti na kapelicu – poručio je načelnik Općine Bednja Damir Poljak.

Na žalost, oštećenja na starim lipama nisu jedino zlo koje je i ovoga puta pogodilo naš kraj. Potvrđuje to i podatak da su blatne bujice teško oštetile mnoge putove, a na nekima se zadržao sloj mulja i blata. Komunalne službe su na terenu i evidentiraju štete.

I dok se nad područjem Bednje nepogode zadnjih mjeseci i dana naprosto smjenjuju – nakon mraza tuča, a nakon tuče, oluja i vihor – iz Varaždinske županije stigla je obavijest da je Županijsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda zatvorilo konačne štete od mraza u aplikaciji - Registar šteta te Ministarstvu financija i Ministarstvu poljoprivrede dostavilo Zahtjev za djelomično ublažavanje šteta od posljedica elementarne nepogode.

Podsjećamo, riječ je o štetama od mraza koji je područje Bednje zahvatio 28. travnja, zbog čega je Županija proglasila elementarnu nepogodu za 11 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i Bednja.

Štete od mraza na području naše općine procijenjene su na 1,68 milijuna kuna.