Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

U "biseru Zagorja" 1. svibnja uživalo blizu 10.000 posjetitelja!

Objavljeno 02.05.2017.

Zahvaljujući lijepom vremenu, tradicionalna prvosvibanjska proslava u Trakošćanu koju je Turistička zajednica Općina Bednja – Trakošćan i ove godine promovirala pod nazivom Prvi svibanjski izlet, ove je godine u „biser Hrvatskoga zagorja“ privukla rekordan broj posjetitelja. Turistički radnici procjenjuju da ih je bilo desetak tisuća, najviše, dakako, iz cijele Varaždinske i Krapinsko – zagorske županije, puno i sa zagrebačkog područja, ali i iz inozemstva, posebice iz Slovenije. Svi prilazi Trakošćanu bili su krcati parkiranim vozilima, a iz pravca Bednje parkirati se počelo već kod Pleši.

Masa raspoloženih gostiju prepustila se uživanju u produljenom vikendu i slobodnom danu, uz bogatu ugostiteljsko-turističku i zabavnu ponudu te prirodne ljepote Trakošćana.

Mnogobrojne turiste na Trgu tradicijskih obrta u podnožju dvorca dočekivala je ponuda tradicijskih obrtnika – lončara, licitara, proizvođača starinskih drvenih proizvoda i igračaka, a posebne atrakcije bile su povijesne postrojbe Trakošćanskih streličara i Zelingradskih vitezova koji su ophodarili trakošćanskim kompleksom.

Velik broj posjetitelja obišao je i glavnu trakošćansku atrakciju – prekrasan dvorac, koji je inspiracija svakoj novoj generaciji koja se uputi u posjetu Trakošćanu.

U podnožju dvorca priređen je i tradicionalni zabavni program. Počeo je nastupom Limene glazbe DVD-a Bednje, a nakon toga posjetiteljima su svirali i pjevali članovi KUD-a Cvetlinski zvon iz Cvetlina i KUD-a Josipa Jedvaja iz Vrbna.

S bine pod šatorom mnoštvo su zabavljali Kavaliri, a u poslijepodnevnim satima s livade podno dvorca zapucali su članovi Glasne kubure iz Kamenice i Prve kubure iz Višnjice. Za bogatu gastronomsku i ugostiteljsku ponudu brinuo se hotel Trakošćan, ali i ne samo on.

Naime, Trakošćan je i ove godine bio okupljalište haenesovaca iz cijele Varaždinske županije, koji su priredili tradicionalno natjecanje u kuhanju graha u kotliću te potom sve skuhano besplatno podijelili izletnicima kojima nije bilo teško za ovu radničku deliciju malo i postajati u „repu.“

Podijeljeno je oko 3.000 besplatnih porcija graha. Prvosvibanjskoj proslavi u Trakošćanu kojoj je domaćin bio načelnik Općien Bednje Mirko Bistrović i fešti na livadi podno dvorca pridružili su se i mnogi uglednici, među njima i saborski zastupnici Ivan Vrdoljak, Milorad Batinić i Božica Makar te varaždinski župan Predrag Štromar s brojnim suradnicima. S druge strane, podjelu graha priredila je i Narodna stranka – Reformisti.

Brojni posjetitelji razmiljeli su se u šetnji oko jezera ili uživali u drugoj raznolikoj trakošćanskoj ponudi. Nema dvojbe da je Trakošćan na Praznik rada bio jedna od najposjećenijih kontinentalnih turističkih destinacija, a time je samo potvrdio svoje iznimno visoke turističke potencijale i činjenicu da se isplati ulagati u promidžbu, daljnju popularizaciju i razvoj turističkih kapaciteta.