Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

U Bednji se na panel diskusiji okupio veliki broj zavičajaca, načelnik Poljak: „Uvijek se veselimo kada nam se vrate. Srce vuče u rodni kraj”

Objavljeno 11.05.2024.

Općina Bednja i ove je godine pripremila bogati program povodom proslave Dana općine, pa je tako nakon svečane sjednice Općinskog vijeća u petak, u subotu održan pregršt aktivnosti.

Jedna od njih bila je i zanimljiva panel diskusija Zavičajnih udruga i klubova Zagoraca, koja se održala u Osnovnoj školi Franje Serta u Bednji.

Tim je povodom načelnik Općine Bednja, Damir Poljak izrazio zadovoljstvo što se velik broj zavičajaca okupio u Bednji, budući da je jedan od njih porijeklom i iz bednjanskog kraja.

- Kako oni nose u srcu svoje Zagorje tako i mi njih nosimo u srcima i uvijek se veselimo kada nam se vrate. Srce vuče u rodni kraj i ovdje smo se našli da zajednički nađemo najbolje načine kako da se još jače povežemo kroz kulturu, društveni život i gospodarstvo - pojasnio je Poljak. 

Predsjednik Udruge bednjanskog govora, Mirko Bistrović, pobrojao je kako su se u Bednji okupili zavičajni klubovi i društva iz Josipovca, Našica, Jarmine, Koprivnice, Vrbna te Zagreba.

- Dogovorili smo suradnju kroz koju bi trebali mlađi članovi klubova i društva svake godine obilaziti zavičaje svojih predaka kako bi sačuvali dio tradicije tog zavičaja. Osim za Bednju, ova su društva vezana i za Općine Radoboj, Petrovsko, Jesenje i želimo sva ta područja objediniti da se naš "kaj" čuje puno šire - zaključio je Bistrović. Zadovoljan je što ima i mlađih generacija koje će aktivno nastaviti na čuvanju tradicije ovog kraja.

Mirko Pavić, predsjednika Zavičajnog kluba Zagoraca "Zagorec" iz Josipovca kraj Osijeka, govoreći o Klubu naglasio je kako je klub osnovana na inicijativu Mirka Bistrovića a iz razloga jer u Josipovcu ima dosta mještana porijeklom iz Zagorja.

Klub njeguje običaje Hrvatskog zagorja, korijene, odnosno, tradiciju Hrvatskog zagorja, prije svega područje Krapine, Jesenja i Bednje. Klub ima više sekcija, a nastupaju diljem Hrvatske.

- Ovakva okupljanja puno nam znače radi razmjene ideja, iskustva ali i radi bolje povezivanja i druženja te čuvanja tradicija kraja iz kojeg su došli naši stari - završio je Pavić.