Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Tuča uništila usjeve, vinograde i voćnjake na području općine Bednja – šteta se zbraja u milijunima

Objavljeno 22.06.2017.

Katastrofa – tom se riječju najkraće mogu opisati posljedice velikog nevremena koje je područje Bednje pogodilo u srijedu, 21. lipnja, u poslijepodnevnim satima i u kojem je tuča potpuno uništila usjeve i poljoprivredne kulture na oko dvije trećine općinskoga područja.

O žestini oluje i količini leda te o razmjerima štete najbolje svjedoče fotografije u prilogu, a na kojima se vidi da se led na pojedinim mjestima nije otopio čak ni do danas ujutro, kada je pogođena područja s načelnikom Općine Bednja Damirom Poljakom obišao varaždinski župan Radimir Čačić.

- Većina područja teško je stradala, a štete će se, sasvim sigurno, zbrajati u milijunima. Najteže su stradali Prebukovje, Cvetlin, Gorenec, Šaša, Želimor, Bednja i okolica. Šteta na ratarskim usjevima je 100 posto. Od krumpira, kukuruza, bundeva, graha te žitarica ove godine neće biti ništa. Jednako je i s vrtovima. Sve što je u njima raslo – rajčice, paprika, krastavci, sve je potučeno. Vinogradi su, ovisno o području, stradali 80 i više posto. Oluja je ljudima odnijela košnice, štete su ogromne, ljudi su očajni. Uništena su i polja lavande koja su bila baza poslovanja pojedinih OPG-ova. Područje Rinkovca, Huma i Vrbna čudom je ostalo pošteđeno – izjavio je načelnik Damir Poljak.

On je jučer, odmah nakon nevremena, sa suradnicima obišao teren te o katastrofalnim posljedicama odmah izvijestio župana R. Čačića. On je u Bednju došao već u 7 sati ujutro te s načelnikom obišao cijelo pogođeno područje.

- Odmah u petak Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda krenut će na teren i početi procjenjivati štetu. I bez stručne procjene vidljivo je da će ona biti ogromna, a i župan se složio da će sasvim sigurno morati proglasiti elementarnu nepogodu za područje općine Bednja od tuče – kazao je načelnik te najavio da će građane tijekom idućih dana informirati o svemu potrebnom radi podnošenja prijava štete od tuče.