Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Roditelji vrtićaraca s područja Općine Bednja u 2024. godini plaćaju nižu cijenu vrtića!

Objavljeno 19.01.2024.

U prosincu 2023. godine na sjednici Općinskog vijeća Općine Bednja usvojena je Odluka o mjerilima za sufinanciranja predškolskog odgoja djece s područja Općine Bednja i ostvarivanju prava upisa djece u Dječji vrtić „Zibeljko“. 

Odluka uključuje povećanje sufinanciranja ekonomske cijene Vrtića koja se nije mijenjala te iznosi 192,45 eura mjesečno po djetetu.

Sufinanciranje Općine Bednja povećalo se s 50 na 55 posto, stoga je učešće roditelja za prvo dijete u ekonomskoj cijeni smanjeno s 50 na 45 posto, za drugo dijete učešće roditelja je 25 posto, a za treće dijete učešće roditelja u ekonomskoj cijeni Vrtića smanjeno je na 15 posto. Za četvrto i svako sljedeće dijete u Vrtiću roditelji su oslobođeni sufinanciranja. 

– Vlada premijera Andreja Plenkovića svojim je mjerama po prvi put osigurala financijska sredstva za predškolski sustav, odnosno za funkcioniranje vrtića. Ta sredstva omogućila su nam da povećamo sufinanciranje cijene Dječjeg vrtića „Zibeljko”, što znači da su roditeljima smanjeni troškovi. Dio sredstava iskoristit ćemo za povećanje primanja zaposlenika Vrtića, a dio ćemo uložiti u dodatno opremanje Vrtića – rekao je načelnik Općine Damir Poljak.

Odluka se primjenjuje od 1. siječnja 2024. godine. Do 31. prosinca za prvo dijete roditelji su Vrtić plaćali 96,23 eura, dok će prema novoj Odluci plaćati 86,63 eura. Za treće dijete dosad su plaćali 38,49 eura, a po novom će plaćati 28,87 eura. Općina Bednja je za djecu s područja Općine, a koji pohađaju Vrtiće kojima Općina nije osnivač, osigurala novčana sredstva u iznosu od 66,36 eura mjesečno za svako dijete.