Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Općini Bednja 856.000 kuna Hrvatskih voda za sanaciju pet klizišta

Objavljeno 25.03.2021.

Načelnik Poljak zahvalio premijeru Plenkoviću i generalnom direktoru Hrvatskih voda Đurokoviću na dobrim vijestima za općinu Bednja

U nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u Dvoru Trakošćan uručeni su ugovori Hrvatskih voda o sufinanciranju sanacije klizišta pa je tako Općina Bednja kroz dva ugovora dobila ukupno 856.000 kuna za sanaciju pet klizišta.

Ugovore o sanaciji klizišta načelniku Bednje Damiru Poljaku uručio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

-Riječ je o dva ugovora. Jedan je za sanaciju klizišta u naselju Vrbno na nerazvrstanoj cesti NC-1088 (Hrupački) i nerazvrstanoj cesti NC-1090 (Hlevnjaki Vrhovski). Ukupna vrijednost sanacije je 605.714,28 kuna. Hrvatske vode i Općina Bednja sufinancirat će u omjeru 70:30 posto, odnosno Hrvatske vode 424.000 kuna, a Općina Bednja 181.714,28 kuna – pojasnio je načelnik Općine Bednja Damir Poljak te nastavio:

-Drugi je ugovor za nastavak sanacije klizišta Ručica i klizišta Vrelo Kušenići te za sanaciju još jednog klizišta u naselju Vrbno na nerazvrstanoj cesti NC-1090 (Hlevnjaki Vrhovski). Ukupna je vrijednost 617.142,85 kuna. Udio Hrvatskih voda je 432.000 kuna, a Općine Bednja 185.142,85 kuna, dakle također u omjeru 70:30 posto – kazao je Poljak te zahvalio i premijeru Plenkoviću i generalnom direktoru Hrvatskih voda Đurokoviću na dobrim vijestima za općinu Bednja.

Pri uručivanju ugovora premijer Plenković je naglasio kako velikim ulaganjima Vlada želi pokazati koliko im je važan sjever Hrvatske.

„Sjever Hrvatske dio je našeg programa koji smo dogovorili na razini svih političkih stranaka u parlamentarnoj većini i siguran sam da ćemo ga realizirati i da ćemo u ovom razdoblju omogućiti razvoj i kvalitetni život svih naših sugrađana. Projekti sanacije klizišta su posebno bitni. Klizišta su u kontekstu ovih naših prirodnih katastrofa koje smo imali zadnjih nekoliko godina bila dosta aktivna u brojnim dijelovima Hrvatske i pokazalo se na neki način kakve se nedaće mogu događati“, rekao je Plenković u Trakošćanu.

Uz 17 ugovora za sanaciju klizišta na području Varaždinske županije, u Dvoru Trakošćan uručen je i ugovor za još jednu veliku investiciju na području Općine Bednja, za izmuljivanje Trakošćanskog jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je najavio da bi od sredine travnja krenulo ispuštanje vode iz jezera, istovremeno i izlov ribe i njezino zbrinjavanje.

„Tako ne bi bilo štete jer se jezero cijelo mora ispustiti. Namjeravamo u 12 mjeseci izvesti radove, kako bi od proljeća, od svibnja 2022., počeli akumulirati vodu u Trakošćanskom jezeru, uz povratak ribljeg fonda. Prethodno je sanirana i brana, tako da je ukupno ulaganje ovdje oko 20 milijuna kuna“, kazao je Đurković.

Poljak je na kraju još jednom zahvalio Hrvatskim vodama i Vladi na sufinanciranju ovih projekata sanacija klizišta koji će značiti rješavanje problema sigurnosti na cestama i na području pojedinih naselja, kao i na realizaciji projekta uređenja Trakošćanskog jezera, daljnjeg koraka u razvoju turizma bednjanskog kraja.