Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Općina Bednja pomaže svojim OPG-ovcima: omogućit će im besplatnu internetsku prezentaciju

Objavljeno 14.04.2021.

Općina Bednja ni u ovim složenim uvjetima izazvanim korona krizom nije zaboravila na svoje poljoprivrednike, s ciljem njihovog opstanka. Uz brojne oblike pomoći, redovito im dodjeljuje potpore za nabavu sjemenske robe, mineralnih gnojiva i loznih cijepova, a ove se godine Općina uključila u projekt koji će vlasnicima OPG-ova omogućiti da lakše prodaju svoje proizvode.

Naime, Udruga „Inovativni projekti“ zajedno s Hrvatskom zajednicom županija provodi projekt „OPGovi Hrvatske“. U Hrvatskoj je registrirano 154.679 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a rijetki među njima imaju vlastitu internetsku stranicu putem koje na osobniji način mogu predstaviti svoj rad. Upravo to je temeljna svrha ove platforme – samostalna izrada i upravljanje vlastitom stranicom za svaki pojedini hrvatski OPG, a riječ je o projektu besplatnom za vlasnike OPG-ova.

Općina Bednja donacijom se uključila u projekt i financirat će izradu web stranica za svoja 163 obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

- OPG-ovi nemaju mogućnosti prezentirati sebe i svoje proizvode, a riječ je o doista kvalitetnim domaćim proizvodima. Stoga smo ih odlučili staviti na tzv. digitalnu kartu, omogućiti im da te proizvode prezentiraju, da o njima što više ljudi dobije što više informacija. Budući da je u tijeku je iscrtavanje biciklističkih staza i staza za nordijske hodače, ta digitalna karta naših OPG-ova na području Općine Bednja obuhvatit će i te rute, tako da će i biciklisti i hodači, odnosno svi koji će posjetiti te rute, moći obići i naše OPG-ove i uživati u proizvodima naših proizvođača – rekao je načelnik Općine Bednja, Damir Poljak.

Vrijedi istaknuti da, osim što će volonteri besplatno izraditi web stranice, vlasnicima OPG-ova bit će na usluzi tijekom cijele godine i pružati im sve potrebne informacije, ali i pomagati kod prijava na natječaje iz Programa ruralnog razvoja.