Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Na FM Sjeverozapad od 16. rujna kreće emisija Nošo bedljuinsko rieč

Objavljeno 14.08.2017.

Od 16. rujna na FM-u Sjeverozapad kreće serija od 16 emisija pod nazivom Nošo bedljuinsko rieč koje će tematski biti posvećene bednjanskom govoru.

Uz izvornu govornicu prof. Baricu Pahić Grobenski, koja će u svakoj emisiji obraditi stručne jezične teme (podrijetlo bednjanskog govora, dileme o tomu je li riječ o govoru ili jeziku, specifičnosti i forme bednjanskoga govora, njegov zapis i fraze, bogatstvo i specifičnosti, moderni bednjanski govor i dr.), u emisijama će gostovati i drugi eminentni sugovornici.

Tako će u prvoj emisiji načelnik Bednje Damir Poljak govoriti o aktivnostima koje Općina već poduzima ili ih planira pokrenuti u cilju očuvanja bednjanskoga govora i poticanja mladih da se njime služe u svakodnevnoj komunikaciji.

U jednu od emisija bit će pozvan i predstavnik Zavičajnog društva Josipovca koji će govoriti o načinu na koji potomci nekad iseljenih Bednjančana čuvaju zavičajni govor.

Također, u emisiji će gostovati i učitelji Osnovne škole Bednja koji će izvijestiti o tome što škola čini u poticanju učenika da govore bednjanski.

Planira se i gostovanje predstavnika Zavičajnog kluba Bednjančana u Zagrebu i Zavičajnog kluba Vrbno.

S jednim od stručnjaka razgovarat će se o poznatoj dijalektološkoj studiji Josipa Jedvaja iz 1956. godine, a jedna emisija bit će posvećena Bednjančanima koji su se iz raznih razloga odselili iz rodnog kraja kako bi se doznalo služe li se oni i dalje bednjanskim govorom, u kolikoj su ga mjeri zaboravili i prenose li ga na svoje potomke.

Nadalje, u emisijama će gostovati i dobri poznavatelji bednjanske etnološke baštine, mještani koji žive u inozemstvu te drugi zanimljivi sugovornici.

Emisije će uvijek biti na rasporedu četvrtkom u 15 sati, trajat će 30 minuta, a zadnja u nizu ovogodišnjih završit će uoči Božića, 21. prosinca.