Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Ministarstvo gospodarstva objavilo javne pozive za stipendiranje i naukovanje za obrtnička zanimanja

Objavljeno 03.08.2017.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je javni poziv „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ putem kojeg se, dodjelom bespovratnih sredstava za sufinanciranje troškova školovanja, potiče interes mladih za obrazovanje u deficitarnim poduzetničkim zanimanjima te se na taj način osigurava kvalitetna obrazovana radna snaga, koja može potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu.

Poziv je namijenjen učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) za zanimanja iz Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica („Narodne novine“, broj 42/08).

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu je 18.000.000,00 kuna. Iznos potpore koji se može dodijeliti je 750,00 kuna po učeniku mjesečno, za školsku godinu 2017./2018., uz intenzitet potpore od 100%, s time da se isplata vrši u dva roka:

  • I razdoblje: rujan - prosinac 2017. godine, isplata u I kvartalu 2018. godine,
  • II razdoblje: siječanj-kolovoz 2018. godine, isplata u II kvartalu 2018. godine.

U okviru ovog poziva, sljedeća zanimanja su definirana kao deficitarna: autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, galanterist, instalater grijanja i klimatizacije, limar, instalater kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, obućar, pekar, plinoinstalater, slastičar, soboslikar-ličilac, stolar, strojobravar, tesar, tokar, vodoinstalater, zidar. Prihvatljiva su i ostala zanimanja ukoliko ih je područna služba HZZ-a odredila deficitarnima.

Prilikom ocjenjivanja projektnih prijava, prednost imaju učenici s većim prosjekom ocjena, oni koji su ostvarili značajnije pozicije na državnim ili međunarodnim natjecanjima, a u obzir se uzima i materijalni status kao i posebne obiteljske prilike.

Za prijavu na ovaj javni poziv potrebno je ispuniti obrazac te popratne izjave dostupne na linku: https://www.mingo.hr/page/otvoreni-javni-poziv-za-projekt-stipendiranje-ucenika-u-obrtnickim-zanimanjima-za-2017-godinu.

Prijave se podnose od 01. rujna do 13. listopada 2017. godine

Javni poziv za naukovanje za obrtnička zanimanja

S ciljem poticanja gospodarskih subjekata na sudjelovanje u obrazovanju učenika koji stječu zanimanja iz sustava vezanih obrta, čime se doprinosi stjecanju vještina za samostalan rad u zanimanju te razvoju socijalnih i poduzetničkih kompetencija učenika, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je 1. kolovoza otvorilo natječaj „Naukovanje za obrtnička zanimanja“.

Na ovaj javni poziv, dostupan za prijave od 01. rujan do 10. studenog 2017. godine, mogu se prijaviti mikro, mala i srednja poduzeća (isključivo obrti, trgovačka društva, zadruge i ustanove) koja izvode praktičnu nastavu i vježbe naukovanja za učenike koji se obrazuju u zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO).

U skladu s time, prihvatljive su aktivnosti izvođenja praktične nastave i vježbi naukovanja za određena zanimanja. Troškovi, koje sufinancira Ministarstvo, vezani su uz iznos prosječnih nagrada koje se u tekućoj školskoj godini isplaćuju učenicima koji se obrazuju u zanimanjima u sustavu vezanih obrta te naknade mentoru, sukladno iznosu plaće, planu i programu rada.

Iznos potpore se kreće od 15.000,00, do najviši 150.000,00 kuna, uz intenzitet od 80% vezan uz prosječne nagrade učenicima te 50% za naknadu mentoru.

Potpore u okviru ovog poziva smatraju se potporama male vrijednosti - de minimis.

Za prijavu na natječaj potrebno je ispuniti prijavni obrazac te popratnu dokumentaciju, dostupnu na linku: 

https://www.mingo.hr/page/ministarstvo-gospodarstva-poduzetnistva-i-obrta-objavljuje-otvoreni-javni-poziv-za-projekt-naukovanje-za-obrtnicka-zanimanja-za-2017-godinu

Sredstva se odobravaju korisnicima koji udovoljavaju uvjetima za dodjelu potpore prema redoslijedu zaprimanja prijave do konačne raspodjele ukupnog iznosa namijenjenih proračunskih sredstava.