Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Limena glazba DVD-a Bednje proslavila 80 godina rada

Objavljeno 25.05.2017.

Prigodnom svečanošću i velikim koncertom koji je trajao gotovo dva sata, Limena glazba DVD-a Bednje proslavila je visok jubilej – 80 godina kontinuiranog rada i djelovanja.

Proslava je počela onako kako je glazbenicima najdraže – glazbom i koncertom koji su u prostorijama društveno – vatrogasnog doma održali Limena glazba DVD-a Bednje, Limena glazba Lepoglave i sastav Kavaliri.

U službenom dijelu programa o povijesti bednjanske Limene glazbe govorio je njen predsjednik Vjekoslav Žirovec. Osvrnuo se pritom na povijest glazbe koja je ovdje vrlo duga, što potvrđuje i podatak da su prvi glazbenici u Bednji organizirano počeli djelovati kao nekadašnja Rudnička glazba, a nakon toga su svirali u sklopu tadašnje Katoličke akcije.

U sklopu DVD-a počinju djelovati 1937. godine i to je godina koju Limena glazba uzima kao početak svog službenog djelovanja. - U Limenoj glazbi nekad je svirao razmjerno mali broj glazbenika. Bilo ih je po 8, 10 do 12, a svirali su uglavnom po vatrogasnim zabavama i mjesnim manifestacijama. Dosta se gostovalo i kod DVD-ova u susjednoj Sloveniji. Danas je Limena glazba DVD-a Bednje nešto sasvim drugo. Prerasla je u orkestar u kojemu neprestano svira 25 do 30 glazbenika, a djeluje pod stručnim vodstvom mladog glazbenog pedagoga Ivice Gečeka – naglasio je predsjednik Vjekoslav Žirovec.

Visok jubilej glazbenicima je čestitao i načelnik Bednje Mirko Bistrović.

Limena glazba dodijelila je zahvalnice i priznanja svim suradnicima, sponzorima i podupirateljima.

Svečanost je bila popraćena i izložbom povijesnih fotografija Limene glazbe iz različitih razdoblja njena rada, a fotografije je profesionalno pripremio i za izložbu uredio fotograf Branko Težak.