Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Proslava 80 godina humanitarnog rada i postojanja DVD-a Bednja

Objavljeno 17.05.2017.

U subotu, 13. svibnja, upriličena je svečana proslava 80 godina humanitarnog rada i postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bednja. Svečanost je započela okupljanjem i postrojavanjem vatrogasaca ispred vatrogasnog doma u Bednji, nakon čega je krenuo svečani mimohod vatrogasaca prema župnoj crkvi u Bednji gdje je bila sveta misa za sve pokojne članove DVD-a.

 Mimohod i svečanost uveličala je limena glazba DVD-a Bednja, koje je svoju proslavu 80 godina rada i postojanja slavila u nedjelju, 14. svibnja. U mimohodu je sudjelovalo oko 150 vatrogasaca, kako domaćeg DVD-a Bednja, tako i iz dvadesetak prijateljskih DVD-ova iz Hrvatske i susjedne Slovenije.

Nakon svete mise održana je svečana sjednica u vatrogasnom domu.

Svečana sjednica započela je pozdravom predsjednika DVD-a Mirka Bistrovića svim članovima, gostima i uzvanicima. Bistrović je potom ukratko iznio povijest DVD-a.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bednja osnovano je 21.03. 1937. godine. Osnovala ga je skupina entuzijasta koji su svojim vlastitim doprinosom, bilo materijalnim bilo financijskim, kupili dio vatrogasne opreme te tako započeli vatrogasnu djelatnost.  Jedan od prvih osnivača bio je Milan Habrun, najzaslužniji za početak djelovanja Društva. Te iste godine u sklopu vatrogasnog društva počinje raditi i  limena glazba DVD-a Bednja, koja kontinuirano djeluje do danas.

Tijekom svog djelovanja Dobrovoljno vatrogasno društvo Bednja mijenjalo je nekoliko prostora, sve dok se nije izgradio vatrogasni dom i prostori za društvene potrebe. Dom su izgradili članovi Društva uz pomoć doprinosa mještana koji su donirali različitu robu koja se na raznim priredbama prodavala i na taj se način skupljao novac za izgradnju doma.

Značajniji predsjednici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bednja kroz povijest bili su: Franjo Žirovec, Ivan Strmečki, Dragutin Medved, a najistaknutiji zapovjednici društva bili su Milan Kreš i Dragutin Dugi.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bednja danas broji osamdesetak članova, od čega 24 operativna člana, dok su ostali izvršni,  počasni ili podupirući.

Predsjednik je zahvalio svima koji su kroz povijest pridonijeli stvaranju, očuvanju i radu Društva. Posebno je istaknuo legendu bednjanskog vatrogastva Dragutina Medveda. Osvrnuo na veliku pomoć Ivana Jarnjaka, bivšeg potpredsjednika Hrvatskog sabora i počasnog predsjednika DVD-a Bednja, u nabavci opreme i autocisterne za DVD Bednja.

Zahvalio je i sadašnjem župnu Predragu Štromaru na njegovu zalaganju oko asfaltiranja parkirališta pred vatrogasnim domom te počasnom predsjedniku Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonku Biškupu.

Posebnu zahvalu uputio je mladim članovima DVD-a Bednja koji su temelj današnjega Društva, na čelu sa zamjenikom zapovjednika Igorom Husnjakom te zamjenikom predsjednika Gabrijelom Štefancem. Mirko Bistrović osvrnuo se i na dugogodišnje prijateljske veze s društvima iz susjedne Slovenije, koje su ponos ovog Društva. Danas dobrovoljno vatrogasno društvo održava intenzivne prijateljske veze sa 6 društava iz Slovenije.

Na svečanoj sjednici uručene su plakete, odlikovanja, priznanja i zahvalnice. Dobrovoljno vatrogasno društvo Bednja uručilo je plakete za doprinos u razvoju i unapređenju Društva Općini Bednja, Varaždinskoj županiji,  Ivanu Jarnjaku te Zvonku Biškupu.

 Predsjednik Društva Mirko Bistrović primio je visoko odlikovanje Hrvatske vatrogasne zajednice za posebne zasluge u razvoju i unapređenju vatrogastva u Republici Hrvatskoj koje mu je uručio Zvonko Biškup. Također primio je najviše odlikovanje za strance Gasilske zveze Slovenije, koje mu je uručio potpredsjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik.

Zvonko Biškup uručio je zlatnu medalju, odlikovanje Hrvatske vatrogasne zajednice za doprinos u razvoju i unapređenju vatrogastva, Zlatku Šerugi, te zlatnu plamenicu, odlikovanje Hrvatske vatrogasne zajednice za hrabrost i požrtvovnost, Gabrijelu Štefancu i Ivanu Rožmariću.

Članovima Vjekoslavu Žirovcu, Ivan Rožmariću i Zlatku Šerugi dodijeljeno je zvanje počasni vatrogasni časnik.

Srebrnu plamenicu, odlikovanje Vatrogasne zajednice Varaždinske županije za hrabrost i požrtvovnost, primilo je 8 članova DVD-a Bednja, dok je srebrnu medalju, odlikovanje Vatrogasne zajednice Varaždinske županije za doprinos u razvoju vatrogastva, primilo 10 članova DVD-a Bednja.

Brončanu plamenicu, odlikovanje Vatrogasne zajednice općine Bednja za hrabrost i požrtvovnost, primilo je 20 članova DVD-a Bednja, dok je brončanu medalju, odlikovanje Vatrogasne zajednice općine Bednja za doprinos u razvoju vatrogastva, primilo 8 članova DVD-a Bednja.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bednja uručilo je zahvalnice svim društvima, osobama i udrugama koje su doprinijele radu i razvoju DVD-a.

Među govornicima vrijedi istaknuti počasnog predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonka Biškupa koji je istaknuo zadovoljstvo radom Društva te čestitao svom dobitnicima priznanja i odlikovanja, kao i potpredsjednika Gasilske zveze Slovenije Janka Cerkvenika koji je istaknuo zalaganje Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bednja za suradnju s vatrogasnim društvima iz Slovenije.

Nakon svečane sjednice nastavljeno je ugodno druženje i proslava u vatrogasnom domu DVD-a Bednja.