Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Damir Poljak o projektima na području Općine Bednja

Objavljeno 25.07.2022.

Načelnik Općine Bednja Damir Poljak govori o trenutnim i budućim projektima koji se provode na području Općine Bednja.

Općina Bednja je privukla puno sredstava iz različitih izvora za svoj razvoj i mijenjaju se vizure od samog ulaska pa sve do izlaska s općinskog područja.

“U Općini Bednja nastavljamo projekte iz prošloga mandata tako da stvarno ima puno projekata u fazi raspisivanja javne nabave, po završetku javne nabave, početku radova, pripreme projekata… Trenutno su nam najaktualniji projekti trgova, dakle trg u Cvetlinu i trg u Vrbnu. Što se tiče trga u Cvetlinu, završena je javna nabava, odabran je izvođač te je vrijednost projekta gotovo 1.500.000,00 kuna. 1. kolovoza počinju radovi na uređenju trga u samom mjestu Cvetlin. Važno je napomenuti da će taj trg biti mjesto okupljanja mještana Cvetlina i svih nas koji posjetimo Cvetlin, a odmah iza trga nalazi se i dječje igralište tako da ćemo na taj način poboljšati i kvalitetu dječjeg života. Nadalje, zajedno sa ŽUC-om u Cvetlinu krećemo ove godine i sa izgradnjom rotora, a zahvaljujući projektu i suradnji sa Hrvatskim cestama isto ide rotor u Bednji kod vatrogasnog doma obzirom da se radi o državnoj cesti koja je na tom dijelu vrlo ravna te je promet velik s velikim brzinama te na taj način želimo povećati sigurnost svih sudionika u prometu.”

Uz to je prisutno i puno drugih projekata kao što je kino dvorana i polivalentni centar.

“Polivalentni kulturni centar ili nekadašnja kino dvorana. Taj projekt nastavljamo dalje. Zahvaljujući Ministarstvu kulture dobili smo sredstva, raspisali smo javnu nabavu, odabrali izvođača, sad ćemo potpisati ugovor i kreće daljnji nastavak izgradnje naše kino dvorane u polivalentni kulturni centar. Ove godine stavit ćemo krov, stavit ćemo krovne prozore i izgraditi prezide koje još treba. Svake godine malo po malo, ta zgrada je sa vanjskim radovima manje više pri završetku.”

Tu je i uređenje Turističkog kulturnog centra preko Turističke zajednice u Trakošćanu.

“Turistički informativni centar imamo u Trakošćanu. U stambenoj zgradi imamo prostor starog mjesnog ureda. Mi smo se prijavili na Ministarstvo turizma sa projektom izgradnje, odnosno prenamjene tog postojećeg mjesnog ureda u Turističko informativni centar. Vrijednost projekta je 160.000,00 kuna, a dobili smo oko 78.000,00 kuna za taj projekt. Ostatak će sufinancirati Općina te ćemo na taj način u Trakošćanu imati Turističko informativni centar za sve naše posjetitelje. Kada pričamo o turističkoj infrastrukturi naravno da je tu u tijeku izmjena prostornoga plana i oni idejni projekti koje imamo, a to su autokamp, etno selo i žičara i dalje su u tijeku. Rade se pripreme na izradi glavnih projekata tako da u Trakošćanu i cijeloj Općini Bednja možemo pripremiti dobru turističku infrastrukturu koja je preduvjet za razvoj turizma.”

Kada govorimo o turizmu neizbježno je spomenuti i Trakošćan te projekt izmuljivanja jezera.

“Nedugo smo bili u Trakošćanu, posjetili su nas direktor Hrvatskih voda, direktor naših slivnih voda i varaždinski župan. Našli smo se u Trakošćanu zajedno sa svim suradnicima da vidimo kako napreduju radovi na izmuljenju. Ti radovi su sada u punome tijeku. To je velik posao koji treba kvalitetno odraditi da se sačuva i flora i fauna u jezeru i oko jezera te da sačuvamo trakošćansko jezero za buduće generacije. Vjerujem da će benefiti samog tog projekta, ne samo očuvanje jezera i izmuljenje jezera već i poboljšanje okolne infrastrukture, pridonijeti daljnjoj turističkoj ponudi i Općine Bednje i samog Trakošćana.”

Općina Bednja ima puno turističkih atrakcija. Primjerice ravna gora, cikloturizam…

“Općina Bednja ima svoj prekrasan prirodni položaj, ima svoju specifičnost zbog niskih temperatura, ima bednjanski govor po kojem smo poznati nadaleko. U prethodnom razdoblju smo prijavili i projekt iscrtavanja biciklističkih staza tako da vjerujem da će ta vrsta ponude cikloturizma doprinijeti i samom razvoju turizma. Mnogi naši mještani koji su se iselili počeli su se vraćati u Bednju, počeli su izgrađivati male etno kuće, male kuće za odmor zajedno sa bazenima koji će svi imati benefite od razvoja turizma.”

Što je sa projektom širokopojasnog interneta?

“Što se širokopojasnog interneta tiče, nakon onog prvog projekta kojeg je Općina Voća bila nositelj i koji je propao, Općina Bednja se uključila u novi projekt gdje je nositelj Grad Lepoglava te vjerujem da će taj projekt uspjeti kako bismo svim mještanima i turistima omogućili brzi internet.”

Bednja ima i problema s klizištima. Kako se nosite s njima?

“Općina Bednja je nažalost takvo područje koje je sklono klizištima. Mi smo Općina u brdsko-planinskom programu. Zahvaljujući ministarstvu imamo 100% financirana četiri klizišta koja smo prijavili na natječaj koji je bio raspisan tijekom proljeća ove godine. 2.700.000.00 kuna će biti dovoljno da se ta klizišta saniraju. U kontinuitetu kroz dugi niz godina u suradnji sa Hrvatskim vodama prijavljujemo projekte kroz njihove programe tak da će se i jedno klizište ove godine sanirati kroz sufinanciranje Hrvatskih voda tako da ćemo ove godine sanirati pet klizišta. Naravno da će biti još klizišta, ali kroz ovakvu suradnju će se nastojati riješiti takvi problemi te poboljšati prometnu infrastrukturu i sigurnost svih naših mještana.”

Što se tiče društveno socijalne infrastrukture i programa i projekata, provedena su već dva posebna programa, a uskoro će i treći?

“Dobili smo jučer odluku da nam je prihvaćen projekt “Zaželi 3”. Kroz šest mjeseci aktivnog rada, vrijednost projekta je više od 700.000,00 kuna. Naših 12 gerontodomaćica koje će se uključiti u taj program brinut će o korisnicima osjetljive dobne skupine, a to su starije osobe, osobe starije životne dobi što su zapravo samačka domaćinstva u kojima je trud naših gerontodomaćica poboljšala kvalitetu života takvim osobama. Ovaj projekt “Zaželi 3″ je financiran iz starog financijskog razdoblja do 2021., zato i jest šest mjeseci. Vjerujem da će se uskoro otvoriti i natječaj za buduće financijsko razdoblje te da će taj projekt imati kontinuitet. Ovim putem bih se želio zahvaliti svim gerontodomaćicama koje ćemo ponovno uključiti u taj projekt, a koje su se u međuvremenu brinule o ljudima starije životne dobe na volonterskoj bazi jer su se toliko povezale s ljudima o kojima su brinule.”

Puno je projekata, nismo se uspjeli svih dotaknuti, ali vjerujem kako je za dio tih projekata potrebno osigurati dio učešća same Općine. Jeste li izračunali kolika je vrijednost tih projekata i koliko Općina treba izdvojiti te ima li možda potrebe za kakvim rebalansom proračuna?

“Ove godine smo dobro planirali proračun te još nije bilo potrebe za rebalansom. Svi projekti, njih čak 47, u različitim su fazama. Puno je projekata kojima vjerujem da će u budućem razdoblju, kad krenu radovi, promijeniti vizuru Općine Bednja i biti poželjno mjesto za život.”

Što je s projektima koji su tek u planu? Sredina je godine te je za ovu godinu još puno toga u pripremi, u završnoj fazi pripreme i možda već spremno za apliciranje na pojedine natječaje fondova i ministarstava.

“Imamo pet velikih projekata koji su trenutno u fazi ishođenja građevinskih dozvola i prijava na projekte. Prvi među njima i najbliži prijavi je projekt prezentacijskog centra bednjanskog govora u Pleši gdje želimo kroz razvoj turističke infrastrukture prijaviti taj projekt. Vjerujem da će natječaj biti otvoren u 9. mjesecu. Mi smo sada u fazi ishođenja uvjeta za građevinsku dozvolu i time želimo omogućiti djeci da kroz eksukrzije mogu dolaziti u Trakošćan i upoznati ljepote bednjanskog kraja i upoznati se sa temeljnim vrednotama bednjanskog govora. Taj projekt je vrijedan preko 10 milijuna kuna. Sljedeći projekt nam je isto izuzetno važan, a to je auto kamp u Trakošćanu. Izmjenjuje se prostorni plan, a da bismo ga mogli gore napraviti tražimo privatne investitore, istražujemo tržište i radimo razne studije. Sljedeći projekt istog ranga je projekt žičare Trakošćan-Ravna gora gdje smo također daleko otišli. Idejni projekt je gotov, krećemo sa glavnim projektom, tražit ćemo strateške partnere za financiranje i sufinanciranje tog projekta. Ono što nam je također važno na području Općine Bednje je i procjena geotermalnih izvora. Znači prijavljujemo se i na taj projekt da se naprave ispitivanja da li na području Općine postoje geotermalni izvori. Prema svim indikacijama trebali bi postojati. Nakon toga također planiramo i prijaviti projekt za geotermalne izvore i iskorištenje geotermalnih potencijala koji su budućnost i energetska budućnost. Što se tiče samog Želimora, gore postoji projekat istraživanja stare tvrđave, ali za nastavak daljnjih iskapanja na toj lokaciji potrebna je drugačija tehnologija kako bi se mogla nastaviti kompletna istraživanja. U samom centru Bednje završavamo projekt građevinske dozvole za tržnicu koji ide samom kraju i da je isfinanciramo nekim programom iz narednog razdoblja. Osim toga čekamo i projekte za cestovnu infrastrukturu.”

Budući da postoje određeni rokovi koje nam je nametnula Europska unija vezano uz otpadne vode i sustave aglomeracije, što je sa sustavom aglomeracije Bednja?

“To je projekat o kojem se vrlo malo javno pričalo, međutim Općina Bednja je zajedno sa tvrtkom Ivkom vode prijavila projekat i kroz Agenciju za ruralni razvoj osigurana su sredstva. Taj projekat je krenuo sa izvođenjem radova međutim tu je došlo do određenih problema te je taj projekt prekinut zbog problema s izvođačem i oko izvođenja. Bili smo na nekoliko razgovora u Ivkom vodama i inzistirali da se pokrene nova javna nabava te da taj projekt ne propadne jer postoje određeni vremenski rokovi. Prema mojim zadnjim informacijama u tijeku je javna nabava raspisana za novog izvođača radova aglomeracije na Bednji koji nažalost uključuje samo mjesto Bednja. Procijenjena vrijednost zajedno s PDV-om je bila oko 9 milijuna kuna. Mislim da je sada objavljena nabava oko 6 milijuna kuna bez PDV-a. Vjerujem da će se Ivkom potruditi da odaberu izvođača i da neće dopustiti da taj projekt propadne jer je ipak osigurano oko milijun eura za aglomeraciju na Bednji koja bi uvelike poboljšala kvalitetu i standard samog naselja, a nažalost zbog velike raštrkanosti nemoguće je provesti aglomeraciju za cijelo područje.”