Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Velikom proslavom obilježeno 30 godina rada i djelovanja Zavičajnog kluba Vrbno

Objavljeno 08.06.2017.

U subotu, 3. lipnja, velikom je proslavom obilježeno jubilarnih 30 godina rada i djelovanja Zavičajnog kluba Vrbno.

Susret je, kao i svake godine, tradicionalno održan u Vrbnu – rodnom i zavičajnom kraju svih članova ZKV-a koji danas žive diljem Hrvatske, ali i Slovenije i šire. Zavičajni klub Vrbno osnovan je 1987. godine s ciljem okupljanja iseljenih ljudi, čuvanja zavičajnih običaja, ali i njegovanja veza sa starim krajem te pomoći mještanima u poboljšanju životnih uvjeta i očuvanju specifičnog vrbljanskog govora.

Pozivu se odazvalo oko 150 članova Kluba, gostiju i uzvanika. Druženje je počelo okupljanjem u 10 sati ispred Osnovne škole Josipa Jedvaja, gdje je sve prisutne pozdravio predsjednik ZKV-a Zvonko Smrečki, nakon čega je održana godišnja izvještajna skupština.

Nakon toga krenulo se u obilazak zaselaka Brezni, Banički i Osonjak.

Na Potkovi je za sve prisutne organizirana zakuska uz živu glazbu. U 18 sati počela je svečana sjednica u sportskoj dvorani OŠ Vrbno, s osvrtom na rad i aktivnosti Zavičajnog kluba tijekom protekla tri desetljeća te s najavom budućih aktivnosti.

Na svečanosti su uručene plakete članovima Zavičajnog kluba koji su tijekom svih proteklih godina aktivno bili uključeni u njegov rad. Plakete su dodijeljene i institucijama i ustanovama koje su na razne načine pomagale i poticale rad Kluba – Općini Bednja, Osnovnoj školi Franje Serta te svim udrugama.

Dodijeljene su i zahvalnice zaslužnim članovim ZKV-a koji su svojim radom i donacijama pomogli da se Zavičajni klub Vrbno održi tijekom svih proteklih godina.

Svima okupljenima obratio se Damir Poljak, načelnik Općine Bednja te im uputio riječi zahvale na dugogodišnjem radu i trudu koji su iseljeni zavičajci utkali u njegovanje veza s rodnim krajem te u nastojanja da na razne načine pomognu domaji iz koje su se nekad iselili u potrazi za boljim životom. Naglasio je da će Zavičajni klub i u svom budućem radu uživati aktivnu potporu Općine Bednja, ali i njega osobno.

Skup su pozdravili i predstavnici mjesnih odbora Vrbno i Ježovec, ravnateljica Osnovne škole u Bednji te predstavnici prijateljskih udruga iz Osijeka, Našica, Grubišnog Polja, Koprivnice i Zagreba.

U nastavku svečanosti su članovi KUD-a Vrbno održali kratki kulturno umjetnički program, dok je prof. Barica Pahić Grobenski govorila svoje stihove na bednjanskom govoru.

Nakon svečane sjednice druženje je nastavljeno u ležernijem i neformalnijem tonu, uz večeru i glazbu sastava Podvinčani.