Veliko blagdansko okupljanje kod kapelice Sveta tri kralja na Ravnoj gori

Objavljeno 08.01.2018.

 

Nezapamćena gužva kod prastare barokne kapelice Sveta tri kralja na Ravnoj gori, blagdanska misa, veliko mnoštvo planinara i izletnika koji su uživali u nesvakidašnje toplom siječanjskom danu – sve to tek je djelić štimunga što je u subotu, 6. siječnja, vladao na tradicionalnom hodočašću na Ravnu goru.

Tradicionalnu misu na sam blagdan Sveta tri kralja u prastarom je baroknom zdanju, što ga je 1619. godine dao sagraditi grof Ivan II. Drašković iz obližnjeg Trakošćana, vodio bednjanski župnik vlč. Neven Blažon.

Izletnicima i vjernicima iz cijelog bednjanskog i lepoglavskog kraja pridružili su se i brojni planinari iz Varaždina, a udahnuti friškoga zraka došli su i mnogi posjetitelji iz Slovenije. Procjenjuje se da se na Ravnoj gori skupio dosad rekordan broj posjetitelja.

Blagdanskom i izletničkom ozračju na planini pridružili su se i načelnik Bednje Damir Poljak i njegov zamjenik Ivica Hrenić sa svojim gostima – saborskim zastupnikom Anđelkom Stričakom, državnim tajnikom u MORH-u Zdravkom Jakopom i gradonačelnikom Novog Marofa Sinišom Jenkačem.

Sve izletnike počastili su kuhanim vinom i čajem, a ponuda je „planula“ u kratkom vremenu.

Budući da Ravnu goru „dijele“ općina Bednja i grad Lepoglava, stigli su i predstavnici Grada Lepoglave, gradonačelnik Marijan Škvarić, njegov zamjenik Hrvoje Kovač i predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić koji su također, u skladu s dugogodišnjom tradicijom, prionuli podjeli toplih napitaka.