Velika svečanost u povodu proslave 70 godina rada i postojanja DVD-a Cvetlin

Objavljeno 22.08.2017.

U subotu, 19. kolovoza, u Cvetlinu je proslavljena 70 godišnjica rada i postojanja DVD-a Cvetlin. Svečanost je započela svetom misom u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla koju je za sve preminule cvetlinske vatrogasce služio župnik vlč. Ivan Hruško. 

Okupljanje vatrogasaca i gostiju bilo je na školskom igralištu u Cvetlinu. Nakon postrojavanja, vatrogasci su uz pratnju Limene glazbe DVD-a Bednja u svečanom mimohodu krenuli prema vatrogasnom domu. Mimohod je vodio zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Bednja Davor Hojski, koji je ujedno pred domom postrojio vatrogasce i predao prijavak predsjedniku županijske Vatrogasne zajednice Nedjeljku Vukaloviću, koji je održao smotru. 

Svečanoj sjednici povodom proslave 70 godina postojanja DVD-a nazočili su prijatelji vatrogasci iz okolnih DVD-ova te iz susjedne Slovenije. Odazvali su joj se i Stjepan Ptiček, zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik VZ-a Zagrebačke županije, Mladen Vinković, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinentalnu Hrvatsku, Janez Merz, dugogodišnji potpredsjednik Gasilske zveze Slovenije, koji danas obnaša dužnost člana Upravnog odbora Gasilske zveze Slovenije i dr.

Vatrogasnu svečanost uveličali su i predstavnici Općine Bednja na čelu s predsjednicom Općinskog vijeća dr. Marijom Kolačko te općinski vijećnici. 

Sjednica je počela pozdravnim riječima predsjednika DVD-a Cvetlin Stjepana Dukarića. U izvješću o povijesti DVD-a, naglasio je da je društvo osnovano 1947. godine, a prvi vatrogasni dom sagrađen je od cigli koje su osnivači zaprežnim kolima vozili iz Trakošćana. Tamo su se, naime, u podnožju dvorca Trakošćan rušile stare zgrade te se tim materijalom sagradio prvi vatrogasni dom u Cvetlinu. 

Osamdesetih godina su se mještani na referendumu izjasnili da samodoprinosom žele sagraditi veći i prikladniji dom. Iako je prikupljanje novca na takav način krenulo, krajem 80-tih i početkom 90-tih godina zbog visoke je inflacije stari jugoslavenski novac izgubio na vrijednosti, zbog čega se uspjelo  dograditi samo dio vatrogasnog doma. 

Neizostavni dio povijesti DVD-a jest i organizacija tradicionalnih glazbenih etnofestivala. Prvi je održan 1984. godine, a o tome da su festivali u Cvetlinu postali zaštitni znak toga mjesta i jedna od najpopularnijih glazbenih manifestacija takve vrste na Sjeveru Hrvatske potvrđuje i podatak da je ove godine održano 31. festivalsko izdanje.

Godine 2003., zahvaljujući sredstvima Općine Bednja, započeta je izgradnja novog vatrogasnog doma koja je završena 2005. godine. 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Cvetlin uložilo je svoja sredstva za opremanje unutrašnjosti doma, koja je prethodnih godina prihodovalo preko organizacije etnofestivala. Nakon izgradnje doma, a zahvaljujući tadašnjem vodstvu Republike Hrvatske i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, godine 2007. društvo dobiva dva vatrogasna vozila i to kombi vozilo Citroen Jumper i auto cisternu TAM 150 te vrijednu vatrogasnu opremu za izlazak na intervencije.

Nakon novog vatrogasnog doma te nabave vozila i opreme započinje masovno uključivanje mladih u rad DVD-a. Godine 2016. nabavljeno  je i terensko navalno vozilo Mazda B2500. 

Ove godine, 70 godina od svoga osnutka, DVD broji ukupno 77 članova, od čega je 14 članova operativnih, koji zadovoljavaju sve uvjete za izlazak na intervencije. Društvo posjeduje jedno kombi vozilo s visokotlačnim sklopom i 800 litara vode, navalno vozilo Mazda B2500 s visokotlačnim sklopom i 300 litara vode, kamion cisternu s 3000 litara vode te motor.

S. Dukarić na skupštini je uputio izraze zahvalnosti svima koji su kroz povijest pridonijeli stvaranju, očuvanju i radu društva. Na svečanoj sjednici uručene su plakete, odlikovanja, priznanja i zahvalnice. Dobrovoljno vatrogasno društvo Cvetlin uručilo je plakete za doprinos u razvoju i unapređenju DVD-a Općini Bednja, Ivanu Jarnjaku, Ministarstvu kulture i Anđelku Stričaku.

Odlikovanje Hrvatske vatrogasne zajednice za doprinos u razvoju i unapređenju vatrogastva uručeno je Gabrijelu Kolonjaku. 

Dvoje članova, Andrija Mohenski  i Antun Belčić, od osnutka DVD-a neprekinuto djeluju u njegovu radu pa su nagrađeni spomenicom za 70 godina kontinuiranog rada. 

Srebrnu plamenicu, odlikovanje Vatrogasne zajednice Varaždinske županije za hrabrost i požrtvovnost primilo je 10 članova DVD-a Cvetlin, dok je srebrnu medalju, odlikovanje ŽVZ-a za doprinos u razvoju vatrogastva, primilo 5 članova. 

Brončanu plamenicu, odlikovanje Vatrogasne zajednice općine Bednja za hrabrost i požrtvovnost, primilo je 16 članova, dok je brončanu medalju, odlikovanje VZ općine Bednja za doprinos u razvoju vatrogastva, primilo 15 članova DVD-a Cvetlin.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Cvetlin uručilo je zahvalnice svim društvima, osobama i udrugama koje su doprinijele njegovu radu i razvitku.

DVD-u Cvetlin uručena je srebrna plaketa koju dodjeljuje Predsjedništvo Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Predsjednik VZ općine Bednja Mirko Bistrović i pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinentalnu Hrvatsku M. Vinković čestitali su obljetnicu DVD-u Cvetlin te mu zaželjeli puno uspjeha u budućem radu. Član Upravnog odbora Gasilske zveze Slovenije Janez Merz izrazio je zadovoljstvo suradnjom između dviju država na području vatrogastva i također čestitao visoku obljetnicu. 

Predsjednica Općinskog vijeća dr. Marija Kolačko vatrogascima je uputila naročito tople izraze zahvalnosti na njihovu radu. 

Istaknuvši kako su oni prvi ne samo u gašenju požara i u borbi protiv požarne opasnosti, naglasila je da su upravo vatrogasci oni koji ljudima u pomoć prvi priskaču u svim elementarnim nepogodama, bilo da treba intervenirati u sanaciji klizišta, otklanjanju posljedica olujnih nevremena ili dovoženju vode žednim kućanstvima u vrijeme suša. Usto, oni su ti koji interveniraju kod teških prometnih nesreća te iz vozila izvlače teško ozlijeđene vozače i njihove suputnike, što su posebno teške situacije. A sav taj posao vatrogasci obavljaju za golo hvala. U tom kontekstu dr. Kolačko svim je vatrogascima uputila posebne čestitke u povodu njihova jubileja te najavila svu moguću potporu Općine kako bi im se omogućilo da u pružanju pomoći budu još efikasniji.

Stjepan Ptiček, zamjenik predsjednika HVZ, čestitao je svim dobitnicima priznanja, a osobito osnivačima, koji su primili spomenicu za 70 godina rada. Izrazio je zadovoljstvo radom društva i  zahvalio što cvetlinski vatrogasci drže tradiciju ovoga kraja.

Nakon svečane sjednice upriličen je blagoslov terenskog vozila Mazda B2500 kojeg je DVD Cvetlin kupio od PGD Bistrica ob Dravi iz Slovenije. Vozilo je blagoslovio župnik vlč. Ivan Hruško.