VELIKA GOSPA U BEDNJI Bogat program proslava od 10. do 15. kolovoza

Objavljeno 09.08.2018.

U organizaciji Općine Bednja, Turističke zajednica Trakošćan – Općina Bednja i Savjeta mladih, a u suradnji sa župom Bednja, KUD-ovima, udrugama, glazbenim sastavima  i OPG-ovima, i ove će se godine u našemu mjestu održati bogat program proslave blagdana Velike Gospe, zaštitnice bednjanske župe.

Program će početi već u petak, 10. kolovoza u 20 sati, nastupom Kavalira pod šatorom na središnjem Trgu sv. Marije.

U subotu u isto vrijeme i na istom mjestu posjetiteljima će zasvirati glazbeni sastav Podvinčani.

U nedjelju, 12. kolovoza, službeni dio programa nastavlja se misom u župnoj crkvi u 9 sati.

U poslijepodnevnim satima dio programa održat će se u Trakošćanu, gdje će u 17 sati na pozornici podno dvorca nastupiti Kavaliri.

Istoga dana u 20 sati pod šatorom u Bednji će Dramska sekcija KUD-a Josipa Genca prikazati isječak iz poznate Bednjanske svadbe. Nakon toga slijedi nastup glazbenog sastava Bednjanski štemeri.

U utorak, 14. kolovoza, na igralištu OŠ Bednja održat će se Večer društvenih igara i radionica za djecu i mlade, nakon čega slijedi Ljetno kino pod zvijezdama.

Središnji program održat će se na samu Veliku mešu, u srijedu, 15. kolovoza. Počet će jutarnjom misom u 8 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Nakon 10 sati na prostoru ispred Osnovne škole u Bednji formirat će se svečana povorka koja će potom – Gajevom i Poljakovom ulicom te kroz Trg sv. Marije – uz pjevanje marijanskih pjesama, krenuti prema župnoj crkvi.

Uz mještane i hodočasnike odjevene u starinske nošnje bednjanskoga kraja, u povorci koja će svečano proći našim mjestom bit će i članovi KUD-a Josipa Genca i Limene glazbe DVD-a Bednje te KUD-ova Cvetlinski zvon iz Cvetlina i Josipa Jedvaja iz Vrbna.

Povorka će svoj put završiti u župnoj crkvi, gdje će u 11 sati svečanu koncelebriranu misu predvoditi preč. Mijo Horvat.

Proslava blagdana Velike Gospe potom će se nastaviti tradicionalnim pučkim proštenjem na Trgu sv. Marije, uz ponudu asortimana brojnih OPG-ova, tradicijskih i trgovačkih obrta, vinara, pčelara i drugih.

Za gurmansku ponudu pobrinut će se više ugostiteljskih obrta koji će i ovoga puta  proštenjarima ponuditi kotlovinu i druge delicije koje su nezaobilazan dio pučkih proštenjarskih manifestacija.