Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Večer poezije posvećena znamenitom Bednjancu Slavku Špremu okupila više od 50 sudionika

Objavljeno 23.05.2023.

U čast jednome od najznamenitijih Bednjanaca, Slavku Špremu koji je u vrijeme svog života prepoznao bogatstvo bednjanskog govora kao jednog od najkompliciranijih, ali i najmelodičnijih govora kajkavskog narječja te ga želio sačuvati od zaborava u sklopu proslave Dana Općine Bednja održana je večer poezije.

Naime, kako bi mu zahvalila na svemu što je učinio za prepoznatljivost bednjanskog govora i same Bednje, povodom proslave svojih dana Općina je organizirala večer poezije posvećenu upravo njemu.

-Općina Bednja intenzivno radi na očuvanju bednjanskog govora, ali i naše kulture i baštine za buduće generacije. Upravo zato, povodom proslave Dana Općine odlučili smo organizirati manifestaciju u čast našem znamenitom sumještaninu koji je prepoznao bogatstvo i ljepotu našeg govora i želio ga sačuvati od zaborava. Mnogo je toga ostavio u nasljeđe budućim generacijama, između ostalog i naš slogan "Nujliepši kemauček svieto" zbog čega ćemo mu uvijek biti zahvalni – rekao je načelnik Damir Poljak zahvalivši Udruzi bednjanskog govora i njenom predsjedniku Mirku Bistroviću na podršci u organizaciji ove manifestacije.

Manifestaciji su prisustvovale su i Špremova supruga i kći te više od 50 zaljubljenika u literarno stvaralaštvo.

Inače, Slavko Šprem rođen je 1937. godine u selu Pleš, nedaleko Bednje. Radio je u školama na Voći, Bednji, Pleši i Srednjoj školi Ivanec te bio dugogodišnji direktor Narodnog sveučilišta u Ivancu. Od rane mladosti pisao je pjesme i objavljivao ih u "Ivanečkom kalendaru" te u zbornicima kajkavskoga pjesništva "Draga domaća riječ". Svojim pjesmama sudjelovao je na raznim natječajima kajkavskog pjesništva gdje je osvojio niz značajnih nagrada, a od posebnog su značaja njegove pjesme na bednjanskom govoru. Tako je zbirkom "Nujliepši kemauček svieto - Bednjo" dao nemjerljiv doprinos u očuvanju bednjanskog govora za buduće generacije.