Učenici iz Bednje na 3. poletnim zabavnim igrama u slovenskom Videmu

Objavljeno 28.08.2017.

Od 23. do 25. kolovoza održane su 3. poletne zabavne igre u Videmu u Sloveniji. Poletne zabavne igre organizira OŠ Videm, a nastavak su projekta Otvorene zabavne škole nogometa koji su zajednički započele općine Bednja i Videm, a koji je ugašen ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Stoga je taj projekt nastavljen na drugi način, a to su svojom novčanom potporom omogućile općine Videm, Majšperk i Podlehnik te Općina Bednja i Grad Lepoglava.

 Ove godine na 3. poletnim zabavnim igrama sudjelovalo je oko 150 djece u dobi od sedam do 12 godina, a 60-tero od njih bilo je s područja Bednje (Osnovna škola Bednja) i Lepoglave. Trajale su tri dana, od čega dva dana na igralištu u Videmu, a jedan dan u Biotermama Mali Moravci. 

Svečano otvaranje Poletnih zabavnih igra bilo je 23. kolovoza, a otvaranju su prisustvovali ravnatelji osnovnih škola čija su djeca sudjelovala na igrama te predstavnici općina i gradova koji zajednički financiraju projekt. 

Posebnu atrakciju na otvaranju je izveo Aero klub iz Ptuja, čiji su članovi padobranom skočili iz aviona te na igralište donijeli zastavu Poletnih zabavnih iger. Prvoga dana igre su se  odvijale na velikom travnatom igralištu u Videmu. 

Djeca su bila podijeljena u deset skupina. Skupine su činile i djevojčice i dječaci iz Slovenije i Hrvatske.  Na deset polja djeca su učila elemente nogometa, gimnastike, penjanja, odbojke te upoznavali rad vatrogasaca uz pratnju i stručno vodstvo mentora učitelja iz OŠ Videm.  

Drugi dan, četvrtak 24. kolovoza, bio je dan odlaska u toplice u Male Moravce. Djeca su po skupinama imala tečaj plivanja te uz pratnju i poduku članova plivačkog kluba Kurent iz Ptuja svladavala pravila vaterpola i drugih vodenih sportova.  

Petak, 25. kolovoza, klinci su ponovno proveli na nogometnom igralištu u Videmu, gdje su skupine odradile ostalih pet rotacija po poljima. Kako je to ujedno bio i završni dan igara, obogatila ga je slovenska vojska prezentacijom svoje opreme i vozila.  

 Poletne zabavne igre ponovno su pokazale da djeca ne poznaju zapreke u granicama i jeziku te da zajedno mogu sudjelovati u igrama, veseliti se, družiti se, smijati se bez obzira iz koje škole ili države bili.