U povodu Nedjelje siromaha biskup msgr. J. Mrzljak služio misu u Brezovoj Gori

Objavljeno 19.11.2017.

Prema povelji pape Franje, današnja je, 33. crkvena nedjelja, prvi put obilježena kao nedjelja siromaha.

Odazivajući se pozivu Svetog Oca da ne ljubimo samo riječima, već i djelima te da onima koji žive u siromaštvu pružimo trenutke susreta, prijateljstva, ljubavi i solidarnosti, varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak danas je služio misu u Brezovoj Gori, jednom od najudaljenijih i najsiromašnijih mjesta u Varaždinskoj biskupiji.

Potvrđuje to i podatak da u 25 – 30 kuća ovoga kraja žive samo 53 stanovnika. Biskup je misu predvodio u prostorijama nekadašnje osnovne škole u Brezovoj Gori. U njoj se nastava ne održava već dugi niz godina jer djece u tom kraju gotovo da i nema, a jedna učionica u njoj preuređena je za potrebe bogoslužja te u njoj mise za lokalno pučanstvo održava cvetlinski župnik vlč. Ivan Hruško.  

O tome s koliko je dobrodošlice narod dočekao biskupa pokazuje da se misi odazvalo gotovo trostruko više ljudi nego što ih ovdje ukupno živi, a riječ je uglavnom o vikendašima te vjernicima iz susjednih mjesta.

U koncelebraciji su bili i cvetlinski župnik vlč. I. Hruško, bednjanski župnik vlč. Neven Blažon, župnik iz Gornjeg Jesenja Danijel Herceg, tajnik Biskupije vlč. Nikola Tomašević, ravnatelj Svećeničkog doma  preč. Mirko Horvatić, umirovljeni župnik vlč. Stjepan Vorih i drugi.

Naglasak svoje propovijedi biskup je stavio na potrebu zaštite i pomoći siromašnima te na pokušaj da pronađemo način da pomognemo takvim obiteljima i pojedincima , a da im ne povrijedimo dostojanstvo. Misi su nazočili i načelnik Bednje Damir Poljak sa svojim zamjenikom Ivicom Hrenićem.

Nakon mise biskup je u pratnji svojih domaćina obišao obitelj Ovčar, koja živi, doslovce, na samoj hrvatskoj – slovenskoj granici, točnije granica im prolazi dvorištem.