U petak, 28. rujna, u Trakošćanu Gerontološko-javnozdravstveni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem

Objavljeno 21.09.2018.

U organizaciji Općine Bednja te Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske i Krapinsko – zagorske županije, Trakošćan će u petak, 28. rujna, biti domaćin velikog Gerontološko-javnozdravstvenog simpozija s međunarodnim sudjelovanjem. Skup će se održati u Hotelu Trakošćan.

Koordinator skupa je Referentni centar MZRH za zaštitu zdravlja starijih osoba – Služba za javnozdravstvenu gerontologiju NZ JZ „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatsko društvo za gerontologiju i gerijatriju HLZ-a.

Ideja i inicijativa za održavanjem skupa ovakve vrste potekla je od načelnika općine Bednja Damira Poljaka, magistra socijalne gerontologije i doc. prim. dr. sc. Spomenke Tomek - Roksandić, čijem su se pozivu u Trakošćan kao predavači odazvali najeminentniji stručnjaci specijalizirani za zdravstvenu i socijalnu skrb za starije osobe.

Potvrđuje to i podatak da će na simpoziju, uz doc. dr. sc. S. Tomek – Roksandić koja će održati uvodno predavanje, u nastavku stručna predavanja o različitim temama vezanim uz gerontološko-javnozdravstvenu djelatnost održati i drugi poznati stručnjaci – prof. dr. sc. Ludvik Toplak, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, prof. emeritus Ana Stavljenić  Rukavina i mnogi drugi.

Skup će otvoriti D. Poljak, a uz njega će se auditoriju obratiti i predstavnici Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, državnih ministarstava, sveučilišta i strukovnih zdravstvenih institucija i organizacija.

S obzirom na to da općina Bednja trenutačno provodi EU projekt koji je tematski i sadržajno direktno vezan uz tematiku skupa, na njemu će biti predstavljena i iskustva Bednje u realizaciji programa edukacije i zapošljavanja gerontodomaćica.

Održat će se i tematski okrugli stol u čijem će radu sudjelovati 30-ak liječnika i stručnjaka svih profila specijaliziranih za rad sa starijom populacijom.

Bit će predstavljeni i projekti Ministarstva rada vezani uz razvoj i unapređenje skrbi za starije u cilju njihova zapošljavanja u preorijentacijskim zanimanjima.

Simpozij u Trakošćanu završit će osnivanjem Udruge socijalnih gerontologa Hrvatske te završnom raspravom i sumiranjem zaključaka.

Inače, skup je bodovan sukladno pravilniku Hrvatske liječničke komore, Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske komore socijalnih radnika, Hrvatske komore fizioterapeuta i Hrvatske komore zdravstvenih radnika, a svi sudionici će na kraju dobiti potvrdnice o sudjelovanju.

Simpozij se održava u povodu obilježavanja 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba.

U prilogu: Program simpozija