U Galeriji Dvora Trakošćan otvorena izložba Gordane Kovačić i Slavena Macolića

Objavljeno 23.11.2018.

U Galeriji Dvora Trakošćan u četvrtak je, 22. studenog, otvorena izložba varaždinskog umjetničkog para Gordane Kovačić  i Slavena Macolića.

Riječ je o slikarima i supružnicima koji su diplomirali su na interdisciplinarnom studiju Akademije likovnih umjetnosti i Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, nakon čega su nastavili poslijediplomski studij u Kasselu, u klasi Dorothee von Wintbeim.

Studijski su boravili u mnogim europskim gradovima, priredili više desetaka samostalnih izložbi i sudjelovali na mnogim likovnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Žive i stvaraju u Varaždinu.

Nakon pozdravnih riječi koje je brojnoj publici uputio Adam Pintarić, ravnatelj Muzejske ustanove Dvor Trakošćan, o izložbi i stvaralaštvu koje karakterizira ovaj umjetnički dvojac govorio je likovni kritičar Marijan Špoljar.

-Gordana Kovačić počela je sa skulpturama koje je radila sklapajući odbačene metalne dijelove; zatim je slikala velika platna ispunjena košmarskim vizijama između bio i tehno svijeta, oblikovala instalacije, te na kraju radila slike na koje je aplicirala različite organske materijale. Slaven Macolić je pak započeo s kolažima i dekolažima i miješanjem banalnih neslikarskih materijala, zatim je zaronio u svijet morskih dubina i potonulih uspomena, otkrio svijet meta znakova i zasićenih ploha te naznačio egzistencijalističke slutnje, da bi završio sa sardoničnim ciklusom u središtu kojeg je popularni metaforični lik – ocijenio je Špoljar.

Djela, njih 70-ak, izložena su u prizemlju i na katu Galerije i mogu se razgledati u radno vrijeme ustanove.