Tisuće vjernika u Bednji proslavilo blagdan Velike Gospe

Objavljeno 16.08.2017.

Tisuće vjernika i hodočasnika iz svih bednjanskih župa, ali i iz cijele Varaždinske i okolnih županija, kao i iseljenih građana, Veliku Gospu proslavilo je u Bednji.

Narod je i ovoga ljeta Gospinu pomoć i utjehu potražio na glavnoj poldanjoj misi održanoj u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj je svečanu misu predvodio vlč. Tomislav Leskovar, župnik iz Selnice. Uz domaćeg župnika vlč. Nevena Blažona, u koncelebraciji su bili i drugi svećenici iz župa Bednjanskoga dekanata.

Mnoštvu naroda okupljenom na misnom slavlju pridružili su se i općinski čelnici na čelu s načelnikom Damirom Poljakom i predsjednicom Općinskog vijeća dr. Marijom Kolačko te gosti među kojima su bili državni tajnik u MORH-u general Zdravko Jakop, bivši predsjednik Sabora Ivan Jarnjak, predstavnici zavičajnih društava iseljenih Bednjančana i drugi.

I ovogodišnje Gospino slavlje uljepšala je povorka u narodnim nošnjama koja se, predvođena Limenom glazbom DVD-a Bednje i pjevajući stare hrvatske marijanske pjesme, u mimohodu od škole uputila prema crkvi. U povorci su bili članovi KUD-ova Josipa Genca iz Bednje, Cvetlinskog zvona iz Cvetlina i Josipa Jedvaja iz Vrbna.

Odjeveni u tradicionalne starinske nošnje bednjanskoga kraja, sudionici su u sjećanje prizvali neke druge, davne dane, kada se ne mešu dolazilo v sturinjskim äprovomi. Članovi KUD-ova pjevali su i za vrijeme misnog slavlja.

Uoči mise vodstvo Općine Bednja je u Općinskoj vijećnici priredilo svečani prijam za sve goste i uzvanike koji su se odazvali pozivu da dođu na proslavu Velike Gospe.

U prigodnoj riječi načelnik Damir Poljak posebno je pozdravio goste – počasnog građanina Bednje i ratnog ministra Ivana Jarnjaka, varaždinskog dožupana Tomislava Paljaka, državnog tajnika Zdravka Jakopa, predsjednika Skupštine Varaždinske županije Alena Runca te predstavnike okolnih gradova i općina, županijske i općinske vijećnike, predstavnike zavičajnih društava i druge goste.

Skupu se posebno obratila i predsjednica Općinskog vijeća dr. Marija Kolačko te podsjetila da se Velika meša u Bednji slavi stoljećima, još otkako su pavlini u 14. stoljeću donijeli u ovdašnju crkvu kip Marije, kojoj se otad narod klanja i časti je kao svoju zaštitnicu.

Izrazila je zadovoljstvo što je dio tima koji će novim idejama i projektima pokušati pokrenuti i oživjeti Bednju. Osvrnula se i na problem depopulacije, zbog čega se u nekoliko desetljeća brojka od oko 11.000 žitelja bednjanskoga kraja svela na manje od 4.000 stanovnika.

Unatoč mnogim objektivnim problemima koji prate Bednju (primjerice, četiri elementarne nepogode koje su samo ove godine pogodile naše područje), nagovijestila je da će novo općinsko vodstvo pojedinim projektima pokušati zaustaviti negativne demografske trendove te pozvala i sve mjerodavne da pruže pomoć u zaustavljanju depopulacije.

Zamjenik župana Tomislav Paljak najavio je da će Bednja u tome imati pomoć Varaždinske županije. Istaknuvši žalost činjenicom da se na ovom velikom prostoru uspije skupiti učenika tek za jedan odjel prvašića, kazao je da je organizirana briga za školstvo jedan od koraka koji u tom pravcu može polučiti snažne rezultate.

Predsjednik Županijske skupštine Alen Runac uputio je domaćinima čestitke na volji i dobroj dinamici kojom su započeli svoj mandat te što dobrim lokalnim projektima, koji su svima u interesu, okupljaju vijećnike svih političkih opcija.

Podsjećajući na nekadašnje dane, kada je u jednom razredu sjedilo više od 50 učenika i kada je na blagdanskim okupljanjima vladala neopisiva gužva, počasni građanin Bednje Ivan Jarnjak je, kao osnovni problem Bednje, detektirao izrazito loše demografske trendove te u tom smislu određene poruke uputio i državnoj politici.

-Svega će biti – i cesta  i struje i plina – ali što to znači ako ljudi ne bude! Demografska politika ne može se voditi iz jednog centra, već se ona vodi na terenu, u malim sredinama. A bez toga nebu ni Velike meše ni Božića ni tradicije – istaknuo je Jarnjak.

Državni tajnik Zdravko Jakop ocijenio je da su, formiranjem nove općinske vlasti na čelu s načelnikom Poljakom, vidljivi novi elan i svježi programi. Ocijenio je pohvalnim njegovanje običaja i narodne tradicije te njeno prenošenje mladim naraštajima.

Domaćinima su prigodne riječi uputili i predsjednik Zavičajnog kluba Bednjančana u Zagrebu Ivan Jarnjak i načelnik slovenske Općine Tišina Franc Horvat. Domaćini su potom zajedno sa svojim gostima i uzvanicima obišli proštenje te posebno razgledali ponudu udruga i tradicijskih obrta i OPG-ova bednjanskoga kraja.

U podnevnim satima u Bednju je svratio i župan Varaždinske županije Radimir Čačić te se sa suradnicima zadržao u druženju sa svojim domaćinima i uživao u proštenjarskoj atmosferi. Ponuda štandova ove je godine bila posebno bogata. Zaklon od jarkog sunca i žege tražio se pod šatorom i suncobranima, a tamo pak su apetit gladnih posjetitelja budili neodoljivi mirisi kotlovine i kobasica, nezaobilaznog gurmanskog zalogaja svakog pravog hodočasnika. Usto, malo tko je mogao odoljeti i drugoj uobičajenoj proštenjarskoj ponudi.

Uz nezaobilazne štandove s bižuterijom, zastajkivalo se uz licitarske bebe, konjeke i srca, obavezno se morao probati i gvierc, cjenkalo se s prodavačima zdjela, cimpleta, vrčeva i fučki na vodu, a gužva je bila i kod domaćih tradicijskih majstora, kod kojih se naveliko trgovalo vinskim pipama, kuhačama, ribežima i vješalicama, prešama za čvarke, kloferima, logožarima, metlama…

Masovnim posjetom, kojemu je pridonijelo i prekrasno vrijeme, Bednja je ponovno potvrdila status najvećeg prošteništa Velike Gospe zapadnog dijela naše županije, a dolaskom na svečanu misu u starinskim opravama mještani su pokazali privrženost marijanskim običajima i svojoj izvornoj narodnoj, bednjanskoj tradiciji.