Stotine mještana i vjernika na tradicionalnom misnom slavlju na Potkovi

Objavljeno 21.08.2017.

Oko 500 mještana i hodočasnika cijelog vrbljanskog i bednjanskog kraja te susjednih maceljskih mjesta, kojima su se pridružili članovi zavičajnih društava te predstavnici Općine Bednja i općinski vijećnici, u nedjelju je, 20. kolovoza, nazočilo misnom slavlju i druženju na Potkovi.

Unatoč vremenskim prognozama koje organizatorima nisu bile blagonaklone, vrijeme se pokazalo idealnim za ovakve skupove pa je i svečani i neformalni dio manifestacije odrađen i na zadovoljstvo organizatora i posjetitelja.

Misnom slavlju koje je predvodio vlč. Danijel Herceg, župnik iz Jesenja, nazočio je i general Zdravko Jakop, državni tajnik u MORH-u, a u ime Općine Bednja skupu se obratila predsjednica Općinskoga vijeća dr. Marija Kolačko.

S obzirom na to da je ovom manifestacijom obilježena 15. obljetnica misnih slavlja i proštenja na Potkovi, dr. Kolačko podsjetila je na pokojnog vlč. Marka Šmuca, nekadašnjeg župnika u Vrbnu, koji je, potaknut legendom o Potkovi, na ovom lokalitetu inicirao postavljanje raspela i žrtvenika te služenje svetih misa svake godine, redovito prve nedjelje nakon Velike Gospe.

Taj se običaj održao do danas, a njemu velik obol daju i mještani na čelu s predsjednikom Mjesnog odbora Ježovec Gornji Josipom Bukvićem. Kao što smo već izvijestili, mještani su na tom lokalitetu postavili i tradicijsku kućicu te je opremili skupljenim etnološkim blagom svoga kraja.

Ove godine izgradili su i pomoćne objekte, a sve u želji da Potkovu pretvore i u turistički medaljon svoga kraja te nesvakidašnju destinaciju koja će privući izletnike u potrazi za autentičnim doživljajem Zagorja.

Kako bi im zahvalila na trudu i angažmanu, Općina je dala izraditi posebnu pločicu s otisnutim imenima svih građana i sponzora koji su dali prilog njihovu podizanju. Vlč. Herceg je blagoslovio nove objekte, a dr. Kolačko je u ime općinskog vodstva još jednom uputila riječi zahvale na trudu svima koji su pomogli radom, trudom ili materijalnim donacijama.

Osvrćući se na legendu o Potkovi - koja govori o grofici ili Crnoj kraljici koja je na konju jahala ovim područjem te odbila udijeliti pomoć siromašnoj trudnoj djevojci na što je, kaže legenda, njezin konj tako srdito lupio kopitom o kamen da su u njemu ostali utisnuti tragovi potkove koji se vide do danas – dr. M. Kolačko kazala je kako nam ova stara legenda neprestano prenosi istu poruku.

-Vođen porukom milosrđa i biblijskom pričom o Milosrdnom Samaritancu, vlč. Šmuc je u vrijeme Domovinskog rata skupljao pomoć po inozemstvu za izbjeglice koje su tada bile smještene u Lepoglavi, a njih je bilo oko 250. Najveći dio pomoći koja im je stizala bio je ostvaren upravo preko organizacije koju je osnovao, Milosrdnog Samaritanca. Legenda koja govori o potrebi pružanja pomoći siromašnoj trudnoj djevojci inspirirala ga je da na ovom mjestu podigne raspelo i njime nam ostavi trajnu poruku milosrđa. Ovo je mjesto na kojemu bi svaki putnik trebao zastati te u miru i tišini pronaći duhovnu okrjepu – poručila je dr. Kolačko te skupu prenijela i pozdrave načelnika Damira Poljaka.

Okupljenima se obratio i predsjednik DVD-a Vrbno Izidor Jurenec.

Skupu su nazočili i članovi Zavičajnog kluba Vrbljančana te Zavičajnog društva Zagorac iz Koprivnice s predsjednikom Matom Kuzminskim, a koji su pjesmom sudjelovali u misnom slavlju te oltaru prinijeli darove.

Nakon mise uslijedilo je tradicionalno druženje uz dobru gastronomsku ponudu DVD-a Vrbno koje je, zajedno s Mjesnim odborom Ježovec Gornji, i ove godine organiziralo manifestaciju na Potkovi.