Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Ratni foto zapisi Mladena Genca u srijedu, 14. lipnja, u Palači Herzer

Objavljeno 13.06.2017.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana arhiva, u srijedu, 14. lipnja, u Palači Herzer u Varaždinu otvara se izložba ratnih foto zapisa našeg sugrađanina Mladena Genca.

Izložbu priređuju Državni arhiv u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin, a bit će izloženo oko 130 fotografija snimljenih na istočnoslavonskom, zapadnoslavonskom, ličkom i južnodalmatinskom bojištu.

Mladen Genc put ratnoga izvjestitelja započeo je još kao novinar Radio Ivanca, izvještajima o ratu u Sloveniji, da bi u drugoj polovici 1991. godine, i kao akreditirani novinar Večernjeg lista, svojim fotografskim aparatom i magnetofonom počeo bilježiti događanja na ratištima diljem domovine. U svojstvu novinara najprije odlazi na pokupsko bojište, a u jesen 1991. godine se kao hrvatski dragovoljac našao na pakračko-lipičkom bojištu.

Tijekom 1992. godine bio je i na novljanskom ratištu, gdje na području Starog Grabovca nastaju fotografije koje dokumentiraju svakodnevicu hrvatskih bojovnika na tome prostoru. Te iste godine bio je i na istočnoslavonskome bojištu, na posljednjoj crti obrane Osijeka.

U zimi 1992./1993. godine nastaju fotografije na ličkome bojištu, ponajviše u Gospiću i na prvim crtama bojišnice. Naposljetku, Mladen Genc dolazi i na južnodalmatinsko bojište, gdje fotoaparatom bilježi kulturocid počinjen nad tamošnjom sakralnom i profanom baštinom.

Otvorenjem izložbe Ratni fotozapisi Mladena Genca, ujedno završava ciklus Srijeda u Muzeju za prvu polovicu godine.

Otvaranje izložbe je u 19 sati, a svi zainteresirani mogu je razgledati do 9. srpnja.