Raspjevani štimung u toplom kutku Hrvatskoga zagorja

Objavljeno 17.07.2017.

Neslužbenom mjesnom himnom „Lijepo je mjesto Cvetlin“ što su je na središnjoj bini pod velikim šatorom izveli članovi Kulturno-umjetničkog društva Cvetlinski zvon, u Cvetlinu je u subotu, 15. srpnja, otvoren 31. etnofestival, najveća i najomiljenija kulturno-glazbena manifestacija šireg bednjanskog kraja.

Njenu popularnost i ove su godine potvrdile kolone vozila i veliko mnoštvo posjetitelja što su se u Cvetlin slile samo s jednim ciljem – da ponovno osjete specifični štimung nekadašnjeg Zagorja, da se razvesele, vide stare prijatelje, ali i da podrže svoje muzikaše, da se opuste u domaćoj atmosferi i uživaju uz dobru kapljicu i tipični zagorski gurmanski zalogaj.

Stoga i ne čudi da se na ovogodišnjem festivalu, što je ponovno održan u organizaciji DVD-a Cvetlin, i unatoč ne najboljem vremenu okupilo oko 2.500 posjetitelja koji su uživali uz pjesme što ih muzikaši tradicionalno izvode na glazbalima tipičnim za Zagorje – na harmonici, violinama, cimbulama, na braču i bugariji, basu…

Uz naselja bednjansko - cvetlinskog kraja te je večeri na etnofestival pristiglo i mnoštvo posjetitelja iz Slovenije, Krapinsko – zagorske županije, iz Koprivnice, iz slavonskog Josipovca, iz Zagreba i drugih gradova i mjesta.

Svima njima prve je pozdravne riječi, u ime DVD-a Cvetlin kao tradicionalnog organizatora festivala, uputio predsjednik DVD-a Stjepan Dukarić.

U ime Općine Bednja brojnim je okupljenim građanima riječi dobrodošlice uputo načelnik Damir Poljak, dok je 31. etnofestival u Cvetlinu otvorio Ivan Jarnjak, nekadašnji potpredsjednik Sabora i počasni predsjednik DVD-a Cvetlin.

Na festivalu je nastupilo desetak sastava, a prema odluci stručnog žirija pobjednice su Cure iz Višnjice. Drugo mjesto osvojio je sastav Laka meta iz Krapinske županije, a treći su bili Zagorski veseljaki iz Ivanca. Za svoje favorite publike je proglasila Mlade Cvetlinčane.

Nakon natjecateljskog dijela uslijedio je zabavni program u kojemu se na noge diglo i staro i mlado te zaplesalo uz poznate melodije i u tom tonu nastavilo sve do jutarnjih sati.

Stoga ne čudi da su i domaćini i gosti bili i više nego zadovoljni što se u Cvetlinu, malom i toplom kutku Zagorja, moglo doživjeti Zagorje kakvo je bilo nekada. - Naročito smo zadovoljni što je cijeli festival prošao bez ijedne razbijene boce kao i bez bilo kakvog remećenja javnog reda i mira, što pokazuje da su ljudi u Cvetlin došli kako bi jednostavno uživali u njima dragim notama i u dobrom raspoloženju.

Na žalost, ono zbog čega smo nezadovoljni jest činjenica da nam je susjedna Lepoglava svojim feštama u sklopu Lepoglavskih dana terminski ušla u datum našeg etnofestivala te nam napravila štetu.

Naime, vrlo je dobro poznato da se Etnofestival u Cvetlinu već 15 godina održava uvijek trećeg vikenda u mjesecu srpnju te smatramo da nije korektno da nam susjedi na ovakav način remete naš, godinama uspostavljen raspored i otimaju goste – nezadovoljan je predsjednik DVD-a Stjepan Dukarić koji je tim povodom i javno izrazio svoj protest.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Trakošćan – Općina Bednja, Varaždinske županije i Ministarstva kulture.