Projekt „Humanitarni paket za sjevernu Hrvatsku“: Paketi i za 94 korisnika s područja Bednje

Objavljeno 09.01.2019.

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec započelo je sredinom prosinca s provedbom projekta ''Humanitarni paket za sjevernu Hrvatsku'' odobren od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a financiran je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije  (FEAD). 

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, dok su partneri na projektu 8 gradskih društava Crvenog križa, između kojih i GDCK Ivanec. Glavna aktivnost je podjela paketa hrane i higijenskih potrepština koja će se odvijati u dva navrata tijekom trajanja projekta. 

Osiguranjem paketa hrane i higijene korisnicima projekta ublažava se siromaštvo kod socijalno najpotrebitijih skupina, samaca i obitelji te se unapređuje kvaliteta njihovog života. U sklopu projekta provoditi će se provedbene mjere u području financijske pismenosti i upravljanja kućnim budžetom te primjena antibiotika kod liječenja djece.

Tijekom prosinca realizirana je prva podjela u sklopu koje je podijeljeno 407 prehrambenih paketa za najsiromašnije naše sugrađane, a podjelom su bila obuhvaćena i 94 korisnika s područja općine Bednja.

Podjela higijenskih paketa za jednak broj korisnika bit će realizirana do kraja siječnja ove godine.

Vrijednost prehrambenih paketa u prvoj podjeli za područje djelovanja GDCK Ivanec iznosila je nešto više od 50.000 kuna, a podijeljeno je nešto više od 6 tona hrane. Zajedno sa higijenskim paketima, vrijednost prve podjele iznositi će nešto više od 70.000 kuna i ukupno će biti podijeljeno više od 9 tona robe (hrane i higijene).

GDCK Ivanec zahvaljuje na velikoj pomoći u organizaciji prijema robe u vidu osiguranja skladišnog prostora za hranu i higijenu iz FEAD projekta, te za pomoć u distribuciji paketa hrane i to: DVD-u Bednja, DVD-u Klenovnik, DVD-u Višnjica, DVD-u Lepoglava, DVD-u Kamenica i DVD-u Maruševec. 

Također veliko hvala Srednjoj školi Ivanec čiji su učenici pomagali prilikom istovara prehrambenih paketa.

Provodeći socijalni program, odnosno redovnu djelatnost, a sukladno Zakonu o humanitarnoj pomoći, GDCK Ivanec je tijekom 2018. obuhvatilo 394 korisnika, odnosno 169 obitelji sa 74 djece do 15 godina starosti. 

Humanitarna pomoć pružena socijalno osjetljivim skupinama korisnika u cilju podmirivanja osnovnih životnih potreba i pomoći u poboljšanju kvalitete života, zdravlja, smještaja, stanovanja, prehrane, uvjeta školovanja i druga pomoć, pružena je u ukupnoj vrijednosti od gotovo 77.000 kn. 

Radi se o pomoći u prehrambeno-higijenskim paketima (podijeljeno je 179 paketa u vrijednosti od 14.246,72 kn). Prehrana i higijena kupljena je iz vlastitih sredstava ili primljena iz donacije fizičkih ili pravnih osoba, a podijeljeno je ukupno 1,5 tona hrane i higijenskih potrepština.

Uz pomoć pruženu u vidu hrane i higijene, pomoć je pružana i u drugim materijalnim oblicima pomoći. Radi se o pomoći pruženoj u vidu rabljene odjeće (563 kg), obuće (114 pari), higijenskih proizvoda (385 paketa iz donacije KZ Lepoglava) te robe iz donacije Vlade RH (podijeljeno 967 komada nove odjeće; 243 para cipela), te 152 komada raznih kućanskih potrepština u ukupnoj vrijednosti od 62.706,67 kn. 

Sve aktivnosti iz redovne humanitarne djelatnosti Društva, uz postojeći FEAD projekt, značajna su vrijednost i pomoć u podmirenju osnovnih životnih potreba stanovništva naše lokalne zajednice, a GDCK Ivanec zahvaljuje svim donatorima, kao i volonterima koji pružaju svoju nesebičnu pomoć u prijemu i distribuciji humanitarne pomoći.