Otvorena izložba natječajnih radova za projekt Spomen parkabraniteljima Domovinskog rata

Objavljeno 28.04.2018.

U organizaciji Općine Bednja i Društva arhitekata Varaždin u petak je, 27. travnja, u prostorijama Osnovne škole Franje Serta otvorena izložba radova pristiglih na javni natječaj raspisan za odabir idejnog rješenja izgradnje i uređenja Spomen parka braniteljima Domovinskog rata u Bednji. 

Okupljeni predstavnici općinske uprave i općinskih službi, predstavnici stručne zajednice, braniteljske populacije te ostali gosti i uzvanici na izložbi su imali prilike vidjeti autorske radove s prikazom potencijalnih urbanističko-arhitektonskih, krajobraznih i likovnih rješenja uređenja budućeg spomen parka. 

Podsjećamo, najuspješnijim radom Ocjenjivački sud je proglasio rješenje spomen parka koji je izradila skupina zagrebačkih arhitekata u sastavu Ivana Tomašević, Katarina Čović, Mihaela Meštrović i Domagoj Vranješ. 

Na prigodnoj svečanosti okupljenima su se obratili dipl. ing. arh. Hrvoje Bilandžić, predsjednik Ocjenjivačkog suda, koji se osvrnuo na kvalitetu pristiglih radova i njihovo ocjenjivanje te istaknuo da nije bilo žalbi i prigovora na odluku o proglašenju najboljih. 

Član Ocjenjivačkog suda mr. sc. Zdravko Jakop, aktualni državni tajnik u MORH-u, istaknuo je zadovoljstvo što će se u Bednji urediti spomen park kao središnje memorijalno mjesto na kojemu će se odavati počast braniteljima Domovinskog rata.

Načelnik Općine Bednja Damir Poljak uputio je izraze zahvalnosti svim autorima koji su sudjelovali na natječaju, Ocjenjivačkom sudu i naročito, Ministarstvu hrvatskih branitelja, koje novčanom potporom sufinancira projekt izrade idejnog rješenja spomen parka.

-S obzirom na to da sada imamo idejni projekt, ubrzo ćemo, i to još ovoga mjeseca, Ministarstvu branitelja aplicirati i projekt izgradnje Spomen parka. Vjerujemo da ćemo izgradnju i uređenje završiti do kraja ove godine – istaknuo je načelnik.

Predsjednica Općinskog vijeća Bednje dr. Marija Kolačko podsjetila je na velik i nezaobilazan doprinos koji su branitelji s područja općine Bednja u Domovinskom ratu dali za stvaranje slobodne i neovisne hrvatske države. 

Neki od njih na ratištima su ostavili svoje živote, a uređenjem spomen parka, gdje će se na jednom mjestu moći odavati počast svima njima – poginulima, nestalima i umrlima – najmanje je što lokalna zajednica može učiniti u cilju stvaranja središnjeg mjesta na kojima ćemo se moći pokloniti njihovim sjenama.

U tom kontekstu svima okupljenima se obratio i Dražen Turibaka, tajnik Udruge branitelja Bednje, te zahvalio Općini i svima ostalima koji su uključeni u taj projekt i koji daju obol njegovoj realizaciji.

Svečanosti je nazočio i zamjenik načelnika Ivica Hrenić.