NAŠI VATROGASCI Obilježen spomendan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca

Objavljeno 07.05.2018.

U skladu s dugogodišnjim običajem, Vatrogasna zajednica Općine Bednja i ove je godine obilježila spomendan sv. Florijana, sveca kojemu se narod kroz duga stoljeća moli za pomoć protiv pogibelji od ognja, poplave i drugih nepogoda, a koji se ujedno slavi kao Međunarodni dan vatrogasaca.

Ove je godine sv. Florijan obilježen u Cvetlinu, gdje su se susreli vatrogasci iz sviju naših dobrovoljnih vatrogasnih društava – Bednje, Vrbna i Cvetlina – te u svečanom mimohodu krenuli prema župnoj crkvi sv. Petra i Pavla.

Misu za vatrogasce služio je župnik vlč. Ivan Hruško.

Tradicionalno druženje vatrogasaca nakon misnog slavlja nastavljeno je u vatrogasnom domu, gdje su se okupljenima obratili načelnik Općine Bednja Damir Poljak i predsjednik Vatrogasne zajednice Mirko Bistrović.

Osvrćući se na nezamjenjivu ulogu vatrogasaca kao onih koji u lokalnim zajednicama prvi priskaču u pomoć građanima, bilo da se radi o požarnoj opasnosti, raznim elementarnim nepogodama (bujicama, poplavama, uklanjanju stabala porušenih djelovanjem razornih vjetrova i oluja) ili, kao što je bilo zimus, spašavanju bolesnih građana u uvjetima ekstremnih snježnih padalina, načelnik Damir Poljak uputio je vatrogascima najljepšu zahvalnost.

Podsjetio je i na velik doprinos vatrogasaca u spašavanju ljudskih života (tehničke intervencije kod prometnih nesreća), kao i na cijeli niz uslužnih aktivnosti, pri čemu priskaču u pomoć građanima kada treba ispumpati poplavljene podrume ili do žednih zaselaka dovesti pitku vodu.

Okupljenim vatrogascima zahvalio je i predsjednik VZ-a M. Bistrović, istaknuvši njihove aktivnosti u svim društvenim sferama, od socijalno – humanitarnih do kulturnih.