Na zahtjev Općine Bednja izvršeno mjerenje jačine TV i radijskog signala na općinskom području

Objavljeno 31.08.2017.

Temeljem pritužbi građana iz brojnih mjesta na području naše općine zbog lošeg televizijskog i radijskog signala i nemogućnosti da prate programe HRTV-a i drugih televizijskih i radijskih kuća, ali i lokalnih radija, Općina Bednja je dopisom upućenim Odašiljačima i vezama zatražila mjerenje jačine signala u naseljima iz kojih je pristiglo najviše primjedbi mještana.

Velik dio žalbi odnosi se i na loš prijem signala ivanečkog Radija Sjeverni FM preko kojeg Općina Bednja plasira velik dio dnevnih i servisnih informacija namijenjenih građanima našega kraja te tematskih emisija s važnim informacijama, a koje do pojedinih naselja i slušatelja u njima uopće ne stižu ili je njihov prijem loš.

Mjerenje je izvršeno u srijedu, 30. kolovoza, na ukupno 13 točaka i to u naseljima Šaša,  Vrbno,  Vranojelje, Brezova Gora, Jamno,  Cvetlin (2 mjerne točke), Pleš,  Bednja (2 mjerne točke),  Benkovec,  Dubovečaki i Mali Gorenec.

Mjerenja su pokazala da je stanje na terenu loše. Na pojedinim dijelovima signal je vrlo slab, a najteže stanje je u nizinskim dijelovima Brezove Gore, gdje ga uopće nema. Vrlo loše stanje (velike smetnje) je i u Vranojelju, u centru Cvetlina, u Malom Gorencu, u Dubovečakima te u samom centru Bednje.

Kako bi građani na spomenutim područjima uopće mogli pratiti TV programe, većina ih je ugradila satelitske antene, ali ima i onih koji prijem signala pokušavaju popraviti s brojnim antenama po krovovima i pojačalima.

Paradoks je što im, unatoč tomu što signala nemaju ili je krajnje loš, HRTV svakog mjeseca uredno šalje račun za plaćanje televizijske pristojbe, odnosno za uslugu koju im ne isporučuje, a koju su građani prisiljeni plaćati pod prijetnjom ovrha. Stoga i ne čudi ogorčenje građana ovakvom praksom.

Nakon što sljedeći tjedan stigne i pismeno izvješće Odašiljača i veza, Općina Bednja od mjerodavnih će službeno zatražiti da riješe ove probleme.

S obzirom na to da se građani žale i na loše mobilne veze, rješenje toga problema aktualizirat će se s mobilnim operaterima.