Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u prvom radnom posjetu općini Bednja

Objavljeno 06.02.2018.

U sklopu boravka u Varaždinskoj županiji, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u ponedjeljak je, 5. veljače, posjetio i općinu Bednja, gdje mu je domaćin bio načelnik Damir Poljak sa suradnicima.

Prijam za visokog gosta priređen je u galerijskim prostorima Muzejske ustanove Dvor Trakošćan, gdje su se okupili i brojni drugi gosti – saborski zastupnici iz HDZ-ove kvote Anđelko Stričak i Josip Križanić, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Anđelko Runac, direktor Vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić, HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici pojedinih okolnih gradova i općina i dr.

U ime HDZ-a općine Bednja ministra je pozdravio predsjednik Ivica Hrenić, obratio mu se i saborski zastupnik A. Stričak, a dobrodošlicu mu je poželio i ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić.

Obraćajući se ministru Ćoriću prilikom njegova prvog posjeta Trakošćanu, načelnik D. Poljak uputio mu je izraze najtoplije dobrodošlice u općinu Bednja.

Ističući da je Trakošćan ne samo najljepši dio našega kraja, već da je riječ o destinaciji koja je jedna od najvećih reprezentanata hrvatskog kontinentalnog turizma, naglasio je da je to ujedno i lokalitet za koji su vezani i neki od budućih kapitalnih projekata višemilijunske vrijednosti.

Načelnik je u nastavku informirao ministra o negativnim demografskim

trendovima jer poznato je da se zbog teških uvjeta života na škrtim bregima stanovništvo desetljećima iseljavalo iz bednjanskih naselja, a to je rezultiralo depopulacijom i svim popratnim posljedicama koje nosi pojačano iseljavanje.

Nabrojio je i brojne mjere koje Općina poduzima kako bi mlado i školovano stanovništvo stimulirala na ostanak u rodnome kraju.

U nastavku je upoznao ministra s predstojećim kapitalnim projektima na području naše općine.

Naglasio je da su već započeti razgovori s Hrvatskim vodama vezani uz izgradnju mini hidroelektrane iza brane na jezeru Trakošćan te o uređenju retencije u Bednjanskom polju.

- Što se tiče aktualne problematike vezane uz gospodarenje otpadom, pred dovršetkom smo Plana gospodarenja otpadom Općine Bednja za razdoblje 2018.-2023. g. Planiramo i promjenu sadašnje lokacije reciklažnog dvorišta u smislu da je smjestimo unutar obuhvata postojeće gospodarske zone u Bednji.

Nadalje, pripremamo se i za prijavu na natječaj za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta, a iskazat ćemo i interes za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Također, radimo i na projektu  energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Na taj natječaj Općina Bednja prijavila je projekt energetske obnove zgrade Vatrogasnog doma u Bednji, ukupne vrijednosti 1,24 milijuna kuna – naglasio je Poljak.

Osvrnuo se i na obnovu matične Osnovne škole u Bednji kroz projekt energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Na školi se provode radovi vrijedni više od 2 milijuna kuna.

O tome da je napravljen iskorak i u mnogim drugim projektima, svjedoči i podatak da je Općina Bednja u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša realizirala i projekt korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama ukupne vrijednosti 1,2 milijuna kuna.

Isto tako, Bednja je bila aktivno uključena i u projekt obnove obiteljskih kuća putem izgradnje toplinskih ovojnica, a bednjanska škola prva je u Varaždinskoj županiji dobila sunčanu elektranu na krovu zgrade, gdje je ugrađena elektrana snage 30 kW.

- I svi naši daljnji planovi vezani su uz projekte koji mogu potaknuti boljitak i uroditi benefitima za lokalnu zajednicu – istaknuo je načelnik.

Tijekom razgovora u kome se ministar upoznao s detaljima i specifičnostima pojedinih projekata te njihovom važnošću za širu zajednicu, ministar T. Ćorić najavio im je punu potporu resornog ministarstva te najavio da će im pružiti svu logističku i operativnu pomoć.