Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na 20. memorijalnom turniru u malom nogometu „Tri hrvatska viteza“

Objavljeno 23.07.2017.

Jubilarnim 20. memorijalnim malonogometnim turnirom „Tri hrvatska viteza“ i bogatim popratnim događanjima, u subotu u večernjim satima, 21. srpnja, završio je dvodnevni program kojim su njegovi tradicionalni domaćini i organizatori – članovi Udruge za šport i rekreaciju Cvetlin uz potporu Općine Bednja – ponovno odali počast i prisjetili se poginulih branitelja svoga kraja – Ivana Čižića, Slavka Smiljana i Kreše Šmintića. 

U subotu, središnjeg dana manifestacija, memorijalu u Cvetlinu pridružio se i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je sa svojim domaćinima na čelu s načelnikom Damirom Poljakom i predsjednicom Općinskog vijeća Bednje dr. Marijom Kolačko te s suradnicima nazočio misi za poginule i nestale hrvatske branitelje koju je u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla predvodio župnik vlč. Ivan Hruško. 

Skupu je oba dana nazočio i državni tajnik u MORH-u general Zdravko Jakop, kao i predstavnici 1., 7. i 104. GBR Hrvatske vojske  te Specijalne jedinice Roda.

Nakon mise, položeni su vijenci i zapaljeni lampaši na spomen obilježju poginulima koje je podignuto kod župne crkve u Cvetlinu, a potom su nazočni obišli i grobove poginulih na mjesnom groblju.

U pratnji svojih domaćina, ministar Medved uputio se i u Bednju te, među ostalim, obišao i lokaciju budućeg spomen parka poginulim braniteljima bednjanskoga kraja koji će se uz novčanu potporu Ministarstva hrvatskih branitelja urediti na za to već određenom mjestu u centru Bednje. U nastavku svoga boravka u Bednji ministar Medved razgovarao je s braniteljima te se družio s obiteljima poginulih bojovnika bednjanskoga kraja.

Program u poslijepodnevnim satima nastavljen je otvaranjem glavnog, seniorskog dijela malonogometnog turnira na mjesnom sportskom igralištu u Cvetlinu koji je ispucavanjem prve lopte simbolično otvorio visoki gost. Zanimljivo je da se ministar Medved u Cvetlinu zadržao sve do završetka turnira, kada je ujedno pobjedničkim ekipama uručio pehare te čestitkama domaćina na uspješno organiziranom turniru i izrazima zahvalnosti svima koji održavaju uspomenu na poginule branitelje, zatvorio turnir.

Sportska događanja u Cvetlinu počela su inače još u petak, 21. srpnja, u poslijepodnevnim satima, odigravanjem utakmica u juniorskoj konkurenciji. Na svečanosti otvaranja svima okupljenima prigodno su se obratili načelnik Općine Bednja Damir Poljak te predsjednik Udruge za šport i rekreaciju Ivica Hrenić, aktualni donačelnik Bednje. 

U prostorijama Područne škole održano je predavanje „Ratni put“ na kojemu je brigadir Marijan Kretić, voditelj Odsjeka kopnenih operacija na Katedri taktike Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, govorio o ratnom putu 1., 7. i 104. GBR Hrvatske vojske (čiji su pripadnici bili poginuli cvetlinski branitelji). U ime domaćina, Općine Bednja, sve je goste i uzvanike pozdravila predsjednica Općinskog vijeća dr. Marija Kolačko, a skupu se obratio i državni tajnik Z. Jakop. Predavanje je bilo popraćeno i izložbom fotografija s prikazom ratnog puta spomenutih gardijskih brigada te njihovih ratnih zastava.

Programu u petak je, nakon završetka juniorskog turnira, nastavljanjem izvlačenjem za seniorski turnir te druženjem pod šatorom.

Organizacijom 20. jubilarnog memorijalnog turnira i programom popratnih događanja kojima su se odazvali najviši državni dužnosnici, i Cvetlin i Općina Bednja pokazali su da ne zaboravljaju svoje poginule i njihovu krvnu žrtvu položenu za ostvarenje sna o slobodnoj i suverenoj hrvatskoj državi.

Iduće godine gradnja spomen parka poginulim braniteljima u Bednji

Tijekom boravka u Bednji, domaćini na čelu s načelnikom D. Poljakom su ministra Medveda podrobnije informirali o projektu uređenja spomen parka poginulim braniteljima cijelog bednjanskog kraja. Temelji za to su postavljeni. Naime, Općina Bednja je u suradnji s UDVDR-om – Ogrankom Bednje ove godine taj projekt kandidirala na objavljen javni poziv Ministarstva hrvatskih branitelja. 

Ono ga je podržalo te za izradu projektne dokumentacije odobrilo 60.000 kuna. Dokumentacija će biti izrađena ove godine, a početak gradnje spomen parka – također uz novčanu pomoć resornog ministarstva – planira se iduće godine. Vrijednost projekta bit će između 350.000 i 400.000 kuna.