Kraj neugodnim mirisima: Zacjevljuje se problematičan kanal u Bednji

Objavljeno 10.12.2017.

Slijedom inicijative načelnika Bednje Damira Poljaka te nedavnog sastanka koji je s predstavnicima Hrvatskih voda i njene Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Plitvica – Bednja u Varaždinu održan u Općinskoj vijećnici, u našemu kraju počeli su radovi s ciljem rješavanja najakutnijih problema na vodotocima i kanalima.

Prije svega, rješava se rak-rana Bednje, a to je problematični kanal iza zgrade Doma zdravlja u koji su se dosad slijevale otpadne i fekalne vode, a to je, zbog neugodnih mirisa, bilo posebno teško i neugodno okolnom stanovništvu.

Proteklih dana počeli su radovi u prvoj fazi, u kojoj će se zacijeviti oko 150 metara kanala, dok će ostatak od stotinjak metara biti riješen iduće godine.

Temeljem izrađenog idejnog rješenja, radove izvodi Hidroing, financiraju ih Hrvatske vode, a s obzirom na to da se idućih dana očekuju povoljne vremenske prilike, vjeruje se da će završiti do kraja idućeg tjedna.

Riječ je, inače, o zahvatu koji je ocijenjen kao prioritetan. Također, radi se i u Vranojelju, gdje Hidroing gusjeničarem čisti vrlo zapušten kanal, pun raslinja, mulja, nanosa i smeća, a iz kojeg se zbog toga voda dosad za svake jače kiše u pravilu izlijevala.

Radove financiraju Hrvatske vode, a iz Općine Bednja poručuju da će biti očišćeno oko 500 metara kanala.