Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

EU PROJEKT OD 1,2 MILIJUNA KUNA  U Bednju stiglo 2.100 kanti za odvojeno odlaganje otpada

Objavljeno 24.12.2020.

Općina Bednja započela je s realizacijom još jednog projekta sufinanciranog iz EU fondova. Od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost proteklih je dana preuzela 2.100 žutih spremnika za prikupljanje plastike.

Kante su privremeno uskladištene na igralištu Osnovne škole Franje Serta u Bednji.

Prema najavi, tijekom sljedećeg mjeseca stiže i jednaka količina plavih spremnika, namijenjenih odlaganju papira i kartona.

Nakon toga spremnici će biti podijeljeni svim domaćinstvima na području općine Bednja, na način da će im djelatnici Ivkoma kante besplatno dovesti na njihove kućne adrese.

Dakle, ovi spremnici zamijenit će sadašnje plave i žute vreće namijenjene odlaganju PVC ambalaže i otpadnog papira.

O početku distribucije spremnika građani će biti pravodobno informirani.

Ovaj projekt vrijedan je 1,2 milijuna kuna, a nabava spremnika se s 85% potrebnih sredstava pokriva iz EU strukturnih i investicijskih fondova – Operativni program konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., dok ostalih 15% izdvaja Općina Bednja.

- Prijavom na ovaj projekt željeli smo omogućiti i građanima općine Bednja odvojeno odlaganje otpada na kućnom pragu te ih motivirati na odgovorno ponašanje po pitanju selektiranja otpada. Na taj način i naša se općina uključuje u zadaće planova gospodarenja otpadom na lokalnoj i nacionalnoj razini, a čiji je cilj smanjenje količina miješanog komunalnog otpada i povećanje količina reciklabilnog otpada - ističe načelnik Općine Bednja Damir Poljak