Bednjanski branitelji i vodstvo Općine Bednja u posjetu Pakracu

Objavljeno 02.03.2018.

U četvrtak, 1. ožujka, tridesetak branitelja Domovinskog rata s područja općine Bednja te vodstvo Općine na čelu s načelnikom Damirom Poljakom i predsjednicom Općinskog vijeća dr. Marijom Kolačko boravilo je u posjetu Pakracu. Pridružio im se i Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane.

Datum posjeta pakračkom području, na kome su se u vrijeme Domovinskog rata borili i brojni branitelji iz našega kraja, nije slučajno odabran.

Naime, upravo 1. i 2. ožujka taj je grad obilježio 27. obljetnicu od početka ratnih zbivanja 1991. godine. Grad i okolica u ratu su pretrpjeli žestoka razaranja, a na pakračkoj bojišnici, gdje su Hrvatsku od najezde agresora branili upravo branitelji iz našeg i cijelog ivanečkog i varaždinskog kraja, mnogi od njih ostavili su svoje živote.

U Pakracu je prijam za predstavnike Bednje priredila gradonačelnica Anamarija Blažević sa suradnicima koja je u razgovoru s gostima, u ime svih građana Pakraca, izrazila najtopliju zahvalnost za sve što je Bednja dala u obrani ovoga grada.

Žrtva krvlju zapečaćena neće se zaboraviti pa je u tom kontekstu dogovorena suradnja braniteljskih udruga Bednje i Pakraca koja će se pojačati i kulturnom suradnjom te potpisivanjem povelje prijateljstva dvaju mjesta.

Branitelji su obišli grad, prisjetili se svog teškog ratnog puta te otputovali do spomen obilježja gdje su svim poginulima zapalili svijeće za pokoj duša.

Upravo u vrijeme njihova posjeta, u Muzeju Grada Pakraca održana je i izložba ratnih fotografija našeg sugrađanina Mladena Genca.

Na njoj je autor izložio i neke nove fotografije snimljene na pakračkom i lipičkom bojištu 1991./1992.

Na svečanosti otvaranja izložbe okupljenima su se obratili pakračka gradonačelnica i ravnatelj muzeja, a u ime gostiju – ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu Damir Hrelja i načelnik Bednje D.  Poljak.

Poručivši svima okupljenima da su ovakve manifestacije hvale vrijedne jer se njima čuva sjećanje na Domovinski rat i s dignitetom poštuje uspomena na sve one koji su za stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske položili svoje živote, naglasio je i potrebu da se okrenemo budućnosti i svim izazovima današnjice koji su pred nama.

Program je završio koncertom gitarista Maroja Brčića nazvanom Od Grada heroja Gradu heroju.

Posjet Pakracu omogućila je Općina Bednja koja je osigurala besplatan prijevoz svima zainteresiranima.