Bednjančani oduševili na gostovanju u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici

Objavljeno 01.12.2017.

U Domu kulture u Velikoj Gorici u utorak je, 28. studenog, održana večer posvećena bednjanskom govoru i običajima „Bednja na Gorice“. 

U programu koji se odvijao pod „palicom“ popularnog TV-voditelja Mirka Fodora, posjetitelji su se sjajno zabavili, ali i puno naučili o bednjanskom govoru uz ležeran, ali i edukativni program koji su priredili članovi KUD-a Josipa Genca iz Bednje Josip Podsečki i Danijel Češnjaj te Dragica Žimbrek, jedna od sakupljačica jezičnog blaga za novi Rječnik bednjanskoga govora.

Ona je uvodno predstavila bednjanski govor te o naporima da se autohtono bednjansko jezično blago, koje je proglašeno i hrvatskom nematerijalnom kulturnom baštinom, trajno sačuva u novom rječniku koji se izrađuje u suradnji s Institutom za jezik i jezikoslovlje u Zagrebu.

Podsečki i Češnjaj potom su publiku zabavili skečevima, vicevima i spelancijama te im dočarali specifičnosti domaćeg govora i običaja.

O tomu kako su posjetitelji doživjeli njihov program najbolje potvrđuje podatak da su oba pozvana da u ljeti iduće godine budu gosti na Danima Velike Gorice.

Zabava je nastavljena uz Bednja Band, sastav koji djeluje u sklopu Zavičajnog društva Bednjančana u Zagrebu.

Bila je to, svakako, još jedna uspješna manifestacija na kojoj su domaći promotori i izvorni govornici na najljepši način predstavili bednjansko jezično blago.