Bednja se bori s ekstremnom situacijom na cestama: Održan hitan sastanak Stožera Civilne zaštite

Objavljeno 28.02.2018.

Na inicijativu načelnika Damira Poljaka i načelnika Stožera Civilne zaštite općine Bednja Ivice Hrenića, u općinskoj vijećnici jučer je održan hitni sastanak Stožera CZ kome su nazočili i općinski vijećnici, predsjednici vijeća svih mjesnih odbora i predsjednici svih dobrovoljnih vatrogasnih društava koja djeluju u sklopu Vatrogasne zajednice općine Bednja, gospodin Cerjan predstavnik Gradskog društva Crvenog križa Ivanec, predstavnik Hrvatske  gorske službe spašavanja i predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje

Sastanku je prisustvovao i Krunoslav Blaži, direktor Komunalnog poduzeća Kemauček, i predstavnici tvrtke Enigma, koja na području općine Bednja obavlja poslove zimske službe.

Razlog sazivanja sastanka jest teška situacija na terenu nastala zbog velikog snijega, snježnih nanosa i ekstremno niskih temperatura koje su uvelike otežale uklanjanje snijega s prometnica i probijanje do zametenih naselja.

Teško stanje na terenu razlog je zbog kojeg su općinske i komunalne službe zatrpane desecima poziva građana.

Predstavnici Enigme tom su prilikom izjavili da rade danonoćno, da su u pogon stavili sav raspoloživ strojni park i mehanizaciju i da im djelatnici zbog prezaposlenosti spadaju s nogu od umora.

Rečeno je da je snijeg gotovo bez prestanka padao danima, u tolikim količinama da ga se raspoloživom mehanizacijom naprosto nije stiglo čistiti, a cijelu situaciju dodatno su otežali zapusi čija visina mjestimično doseže do visine traktorske kabine.

Danas se cijela situacija dodatno zakomplicirala jer su se, zbog pada temperatura, zapusi smrznuli pa je njihovo probijanje iznimno otežano jer klasične ralice teško mogu probiti ledene nanose.

Ovakvi uvjeti zahtijevaju izvanredan angažman svih, od Civilne zaštite, medicinskih i komunalnih službi do vatrogasaca i Gorske službe spašavanja pa su na sastanku definirane zadaće svih mjerodavnih.

Prije svega, intervenirat će se u pomoći najugroženijim skupinama radi pravodobne dostave lijekova i hrane te osiguranja medicinske pomoći. To je u ovom trenutku najpreči cilj pa su stoga za pomoć zamoljeni i građani.

Dakle, ustanovite li da je nekome od vaših susjeda potrebna pomoć, molimo, nazovite Jedinstveni upravni odjel Općine Bednja na tel. 796-309, 796 609 ili 091 1771 – 632,  komunalni redar Mladen Jagarinec.

Vatrogasna društva odmah su podignula svoju spremnost ne samo zbog opasnosti od požara (zapaljenje dimnjaka, povećana požarna opasnost kod starih kuća i sl.) već i zbog realne opasnosti urušavanja krovova zbog teškog snijega.

Vatrogasci već pomažu u odstranjivanju snijega s krovova pojedinih poljoprivrednih gospodarstava, a angažirani su i u uklanjanju snijega i probijanju do pojedinih blokiranih sela. I zimska služba nastavlja s čišćenjem snijega i uklanjanjem snježnih nanosa.

Na sastanku je bilo riječi i o opasnosti od aktiviranja klizišta nakon otapanja golemih količina snijega, a koje bi trebalo uslijediti već idući tjedan, kada meteorolozi najavljuju naglo povećanje temperatura.

U tom kontekstu skrenuta je pažnja na nekoliko klizišnih lokaliteta koje bi trebalo držati na oku, kako bi se, u slučaju micanja tla, moglo odmah reagirati i spriječiti potencijalne nesreće.