Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

65 učenika maruševečkog kraja obišlo Etnosredinu Podsečki

Objavljeno 12.06.2017.

Šezdeset i pet učenika drugih razreda matične Osnovne škole Gustava Krkleca u Maruševcu te njenih područnih škola u Druškovcu i Gredi – Jurketincu, u pratnji su svojih šest učitelja obišli Etnosredinu Podsečki našeg sugrađanina Josipa Podsečkog u Rinkovcu.

U sklopu programa škole u prirodi i upoznavanja starih obrta, opreme i alata koji su nekadašnja kućanstva koristila u svakodnevnom životu, domaćin je svojim malim gostima pokazao cijeli niz tradicijskih predmeta koje je niz godina skupljao po selima i sačuvao za budućnost.

I ne samo to. Pokazao im je kako se na ručnom brusu oštre noževi, kako se na žervima melju pšenica i kukuruz, kako se radi na konju (škripcu), pa kako funkcionira muljača za grožđe…

Sve to malim je posjetiteljima bilo zanimljivo pa su se i sami okušali u pojedinim vještinama. Dakako, razgledali su oni tom prilikom i cijelo imanje s opremljenim etnosobama i zbirkama starih fotografija i drugih predmeta pohranjenih na Etnoimanju, a nije ih zaobišla ni priča o ovdašnjim dabrovima koji su se odlučili naseliti upravo ovdje, u rijeci Bednji.

Svoj višesatni boravak u prekrasnom prirodnom i etnološkom okružju mali gosti začinili su najpopularnijom sporednom stvari na svijetu – dobrim nogačem koji je ionako prekrasan dan na Etnoimanju učinio pa baš – savršenim!