VICNEKOV REZ KUD Cvetlinski zvon goricama pozvonio na buđenje

Objavljeno 20.01.2020.

- Tersek moj, zbujdi se, doge si spal, cijeli si pozebel, tak mi te žal; tersek moj, zbujdi se, bom te rezal! Rozgu si bum zel i u vodu je del. A sad ti, Vincek, meni pokaži kaj bu v novom vinskom letu!

Tim je riječima ceremonijal – meštar Ivan Patekar u subotu, 18. siječnja, pozvao na buđenje još usnule gorice kod klijeti obitelji Šimuna Smiljana u zaseoku Smiljani kod Cvetlina, gdje je KUD Cvetlinski zvon ove godine priredio Vincekov rez te njime simbolično otvorio novu sezonu radova u vinogradima.

Dakako, ceremonija se odvijala uz trsove okićene buncekom, špekom i kobasicama, koji su potom obilno zalijani vinom, što predstavlja drevne simbole obilja i želje za dobrom berbom. Gazda je potom odrezao šibe s nekoliko trsova.

Slijedom tradicije, šibe su stavljene u škaf, a nakon što potjeraju, iskusni vinogradar po pupovima će procijeniti kakva će biti nova vinska godina i iduća berba.

Uz glazbenike i pjevačice Cvetlinskog zvona te brojne vinogradare ovoga kraja, prvoj ovogodišnjoj vinskoj manifestaciji pridružio se i načelnik Bednje Damir Poljak sa svojim zamjenikom Ivicom Hrenićem.

Trsje i rad ljudskih ruku – jer poznato je da vinograd ne traži gospodara, već slugu -blagoslovio je cvetlinski župnik vlč. Ivan Hruško.

Druženje je potom nastavljeno uz bogat stol pun mrsnih delicija.

Na poziv domaćina, KUD Cvetlinski zvon, načelnik D. Poljak i potpredsjednik Općinskog vijeća Bednje Ivan Knez jučer su sudjelovali i na manifestaciji obilježavanja Vincekovog u općini Cestica, koju je organizirala tamošnja Udruga sv. Martin.

Potom su se pridružili i Vincekovom u susjednoj slovenskoj općini Zavrč, gdje je manifestaciju organizirala Turistička zajednica Haloze – Zagorje – Općina Cestica.